środa, 23 lipca 2014

Bigos z młodej kapusty z piersią z kurczaka.

Mmmm uwielbiam bigos. Zwłaszcza z kluskami ziemniaczanymi. Mogłabym jeść i jeść, i jeszcze raz jeść ;)


Potrzebne składniki:
  • 0, 6 kg kiszonej kapusty
  • 2 główki białej kapusty
  • 1/2 fileta z kurczaka
  • 0,5 kg parzonego boczku
  • 15 dag wędzonego podgardla
  • 0,5 kg pieczarek
  • garść suszonych grzybów
  • sól, pieprz, majeranek
  • 3 kiełbasy
  • 1/2 cebuli
  • koncentrat pomidorowy


Sposób wykonania:
  1. Grzybki moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut,. aby zmiękły. Kiełbasę, boczek i podgardle przesmażamy z odrobiną majeranku i cebuli. Kapustę szatkujemy, wrzucamy wszystko do garnka. Podlewamy odrobiną wody.
  2. Pieczarki kroimy w talarki, przesmażamy na patelni po boczku. Wrzucamy.
  3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy do miękkości. 
  4. Najlepszy jest na któryś dzień. Pamiętamy, aby mieszać.

12 komentarzy: