Mmmm uwielbiam bigos. Zwłaszcza z kluskami ziemniaczanymi. Mogłabym jeść i jeść, i jeszcze raz jeść ;)
Potrzebne składniki:
- 0, 6 kg kiszonej kapusty
- 2 główki białej kapusty
- 1/2 fileta z kurczaka
- 0,5 kg parzonego boczku
- 15 dag wędzonego podgardla
- 0,5 kg pieczarek
- garść suszonych grzybów
- sól, pieprz, majeranek
- 3 kiełbasy
- 1/2 cebuli
- koncentrat pomidorowy
Sposób wykonania:
- Grzybki moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut,. aby zmiękły. Kiełbasę, boczek i podgardle przesmażamy z odrobiną majeranku i cebuli. Kapustę szatkujemy, wrzucamy wszystko do garnka. Podlewamy odrobiną wody.
- Pieczarki kroimy w talarki, przesmażamy na patelni po boczku. Wrzucamy.
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, podsmażamy. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i dusimy do miękkości.
- Najlepszy jest na któryś dzień. Pamiętamy, aby mieszać.
taki bigosik to ja również uwielbiam!:)
OdpowiedzUsuńWcale Ci się nie dziwię.
UsuńOj ostatnio bigos to na świeta jadłam he he
OdpowiedzUsuńMusisz nadrobić:)
UsuńJedyne co mi tam nie pasuje to boczek i wędzone podgardle :P
OdpowiedzUsuńMożesz dać coś innego:P
UsuńPrzepyszny!
OdpowiedzUsuńO tak.
Usuńale narobiłaś mi ochoty na taką kapustkę...
OdpowiedzUsuńSobie też.
Usuńdobry bigosik nigdy nie ejst zły:) wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
Usuń