Pycha! Koniecznie spróbujcie.
Potrzebne składniki:
- 1,5 kostki margaryny
- 4,5 łyżki kakao
- 3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1,5 proszku do pieczenia
- 6 żółtek
- 6 białek
- gruszki (6)
Sposób wykonania:
- 1,5 kostki margaryny razem z 4,5 łyżki kakao, 3 szklankami cukru i 3/4 szklanki wody zagotowujemy. Całość studzimy. Odlewamy 1/2 szklanki do polania na wierzch po upieczeniu.
- Do zimnej masy dodajemy 3 szklanki mąki, 1,5 proszku do pieczenia, 6 żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Gruszki obtaczamy w mące
- Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem i posmarowaną tłuszczem. Następnie układamy gruszki. Pieczemy 45 min. w 180 st. Polewamy polewą.
Smacznego !
Bardzo lubię to ciasto z gruszką, bez owocu lub z wiśniami. Pycha!
OdpowiedzUsuńWłaśnie mam sporo dojrzałych gruszek i zastanawiałam się na co by je tu przetworzyć :)
OdpowiedzUsuńJeszcze takiej wersji z gruszką murzynka nie jadłam - muszę koniecznie wykorzystać ten przepis :)
OdpowiedzUsuńOooo A mam gruszki i nie wiem jak je wykorzystać dzięki kochana
OdpowiedzUsuńO tak, to musi być cudowne i smaczne połączenie czekolady z gruszką
OdpowiedzUsuńCzekolada i gruszki to dla mnie idealne połączenie, a to ciasto zawsze będzie mi przypominać moją ciocię, która była mistrzynią pieczenia murzynków.
OdpowiedzUsuńMniam, narobiłaś mi ochoty na ciasto. Chyba jutro wypróbuję Twój przepis, o ile uda mi się kupić ładne gruszki. :D
OdpowiedzUsuńależ mi narobiłaś smaka! a taka głodna jestem i to na noc :D
OdpowiedzUsuńGruszka nadaje ciastu bardzo przyjemny i wyczuwalny smak, chętnie się do niego odwołuję. :)
OdpowiedzUsuńJadłam taki i bardzo mi smakował.
OdpowiedzUsuńDawno już nie jadłam tego ciasta, więc chętnie wypróbuję przepis. ;)
OdpowiedzUsuńzaskoczyłaś mnie tym przepisem, w takiej odsłonie murzynka jeszcze nie jadłam, warto spróbować <3
OdpowiedzUsuń