Teraz coś dla osób, które uwielbiają nalewki. Muszę się szczerze przyznać, że nie mogę się oprzeć śliwkom z nalewki ze śliwek węgierek ;)
Potrzebne składniki:
- 3 kg śliwek
- 1 litr wody
- 1 litr spirytusu
- 1 kg cukru
- Śliwki myjemy, przekrawamy na połowki, wykrawamy pestki.
- Do słoika 5-litrowego wrzucamy ok. 3 kg śliwek.
- Śliwki zalewamy 1 l spirytusu.
- Dolewamy 1 l wody.
- Następnie zakręcamy. Zostawiamy je na 3-4 tygodnie.
- Co jakiś czas poruszamy słoikiem.
- Następnie zlewamy nalewkę, a śliwki zasypujemy 1 kg cukru.
- Zostawiamy je na tydzień, co jakiś czas potrząsając, aby się rozpuścił cukier.
- Następnie zlewamy syrop wraz z wcześniejszym ,,wywarem" i mamy gotową nalewkę ze śliwek węgierek.
Smacznego !
to pogryzanie może być troszkę niebezpieczne;)
OdpowiedzUsuńŚliweczki pyszne wyszły ;)
Usuńja zroilam wino ze sliwek rok temu do tej pory mam kilka butelek ale bez dodatkowych procentow :)
OdpowiedzUsuńMoże też być smaczne :)
UsuńNalewki ze śliwek jeszcze nie piłam:-)
OdpowiedzUsuńTo może warto wypróbować :)
Usuńkurde dobra mysl u mnie tego roku sliwek hohoho wiec wyprobuje
OdpowiedzUsuńWspaniale :)
UsuńWłaśnie nastawiłem śliweczki, tylko że musiałem zalać wódką bo tutaj nie posiadają spirytusu- zmniejszyłem porcję wody zobaczymy co z tego wyjdzie:)
OdpowiedzUsuńZobaczymy :)
Usuńhmm, jak zalałeś wódką, to po co jeszcze wody dodałeś? przecież wódka to tak jak spiryt z wodą. chociaż dużo procentów miała?
UsuńNie próbowałam jeszcze, a zalałam wodą, bo tak było w przepisie :)
UsuńMusi być kilka pestek!
OdpowiedzUsuńO niebo lepszy smak!
Następnym razem dodam, dzięki :)
Usuńmam pytanie, może ciut niemądre- czy do przygotowania nalewki można użyć słoika z plastikową nakrętką?
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam w plastikach , ale wydaje mi się , że lepiej w dużym słoiku to zrobić ;)
Usuńjeżeli wsypałem najpierw cukier do śliwek i wyszedł syrop czy mogę dodać spirytusu i zostawić jako nalewka
OdpowiedzUsuńInnego wyjścia nie ma, tylko proszę wtedy częściej mieszać , żeby cukier się rozpuścił.
UsuńSzkoły są różne i teoretycznie po odwróceniu czynności wyjdzie ci smaczna nalewka tylko....Zasypując cukrem doprowadzasz do fermentacji winnej na świeżych owocach i wszystko co stanowi esencje aromatów i soków z owoców zostanie zdominowane przez procent fermentacji. Finalnie nalewka robiona metodą przez Kruszynkę uważam za bardziej esencjonalną a twoją metoda bardziej będzie zalatywać winem. A co lepsze to już kto co lubi.
UsuńDziękujemy za obszerne wyjaśnienie ;)
Usuńmam syrop ze sliwek icukru jak dodam spyryt bedzie okej
OdpowiedzUsuńNie wiem, lepiej poszukać jakiegoś przepisu, gdzie można dać ten syrop.
UsuńWłaśnie dzisiaj połączyłem wywary i powiem Wam, że to jest PYSZNE!!!
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i wspaniały zapach. Smakuje wyśmienicie!
Cieszę się bardzo :)
Usuńja dzisiaj zrobiłem nalewkę z śliwek ona ma 5 lat jest pyszna i mam butelek 3 sztuki
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńWspaniały przepis. Nalewka jest wspaniała.
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :P
Usuńjuż dziś miałam zlewać wywar ze śliwek ale muszę się wstrzymać do jutra bo w domu brakło cukru...;)
OdpowiedzUsuńFajnie :)
Usuńale nie tyle cukru max 0,3 kg to ful i tak słodka
OdpowiedzUsuńKażdy niech słodzi, ile uważa. Mi taka smakuje ;)
Usuńjak myslicie, czy na samogonce wyszlaby ta nalewka?
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia szczerze powiedziawszy.
Usuńhmm chyba zaryzykuje, najwyzej nie uda sie..zamierzam jutro zrobic ..o efektach poinformuje za kilka miesiecy :)
OdpowiedzUsuńJeżeli jeszcze mogę podpowiedzieć to dla wyrazistości można dodać z 1/2 laski wanilii i kilka suszonych śliwek ;)
Usuńfajnie :)dziekuje, rozumiem, ze suszone sliwki i wanilie mam dodac to swiezych sliwek i zalac razem spirytusem? czy pozniej?
OdpowiedzUsuńDo śliwek razem;) Pół spirytusu i pół wody zalać ;)
UsuńWitaj,
OdpowiedzUsuńCzy z proporcji1 l wodyu i 1 l spirytusu nie wychodzi z byt slaba nalewka?
Jakiej mocy moge sie spodziewac przy takich proporcjach?
Pozdrawiam
Delikatna w smaku, ale dosyć mocna po kilku kieliszkach ;)
Usuńwlasnie nastawilem 3 kg śliwek.
OdpowiedzUsuńCZy macie jakis pomysl na wykorzystanie śliwek jak już wszystko zlejemy?
Proponuję ciasto ze śliwkami ( http://book-and-cooking.blogspot.com/2013/08/szybkie-ciasto-ze-sliwkami.html ) albo kruszona ( http://book-and-cooking.blogspot.com/2013/08/plesniakkruszon-z-agrestem-i-czerwona.html ) i owoce pokroić w kosteczkę, tudzież ciasto z pianką owocową ( http://book-and-cooking.blogspot.com/2013/05/ciasto-bananowe-z-brzoskwiniowa-pianka.html )
UsuńMuszę wrócić do robienia win i nalewek, kilka lat temu robiłem sporo win z jabłek i wiśni, teraz mam dostęp do śliwek, a jak widzę wpisy innych to aż czuję smak tycch delicji:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie;)
UsuńWitam serdecznie,ja dzis zlalem wywar ze sliwek a sliweczki zasypalem cukrem...samego plynu mam w tej chwili 5L. Posmakowalem i stwierdzam ze smak i zapach jest poezją:)tylko cosik za mala moc mi się wydaje a robilem z proporcji 3-1-1(owoc. Spiryt,woda) dolalem do calosci 0,5 litra spirytusu.
OdpowiedzUsuńNa powierzchni wytrącil się jakis dziwny osad jak by taka szaro_biala zawiesina, co to może być?coś zepsułem? Pozdrawiam wdzystkich,Radek.
Szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia, ja bym zebrała tą zawiesinę i tyle.
Usuńpo wymieszaniu tego co wyszło dodałem litr wódki i w sumie mam 5l nalewki super
UsuńWspaniale;)
UsuńWitam serdecznie,ja dzis zlalem wywar ze sliwek a sliweczki zasypalem cukrem...samego plynu mam w tej chwili 5L. Posmakowalem i stwierdzam ze smak i zapach jest poezją:)tylko cosik za mala moc mi się wydaje a robilem z proporcji 3-1-1(owoc. Spiryt,woda) dolalem do calosci 0,5 litra spirytusu.
OdpowiedzUsuńNa powierzchni wytrącil się jakis dziwny osad jak by taka szaro_biala zawiesina, co to może być?coś zepsułem? Pozdrawiam wdzystkich,Radek.
Radku te 5l nalewki wyszło Ci z tych 3kg śliweczek? Czy nadaje się już do pożycia powiedzmy po miesiącu leżakowania w butelce? Gdzieś czytałem, że nalewka ze śliwek nie musi za dużo leżakować. A co do tej wanilii, to ona ma znajdować się w tym słoiku na początku, czy dopiero potem? Edek
Na początku Edku.
UsuńPo zrobieniu nalewki proponuję wykorzystać owoce na wspaniałą konfiturkę dodając odrobinę swieżych owoców wg. własnego smaku.
OdpowiedzUsuńP.S. może to być też inny owoc.
Smacznego
Wypróbuję;)
UsuńZastanawiam się, jaki słoik muszę mieć do tej nalewki? Czy pojemność 5 litrów wystarczy? Oczywiście wg podanych tutaj proporcji :) W wielu przepisach czytałem, że nalewka jest już gotowa do picia w momencie zlania do butelek i nie musi dojrzewać. To prawda? Edzio.
OdpowiedzUsuńA ja po obserwacjach stwierdzam, że lepiej, żeby poleżała jakiś czas. 5 l chyba jest ten słoik.
UsuńDziś zalałam śliwki ale samogonka, za 5 tyg będę działać dalej, jak minie odpowiedni czas, dam znać jak mi wyszła :), bo jeszcze takiej nie robiłam ..
OdpowiedzUsuńCzekam na efekty:)
Usuńodlalam samogonke i zasypalam sliwki cukrem, czekam teraz tydzien :)
OdpowiedzUsuńale chyba mam maly problem bo o zasypaniu sliwek cukrem one sie rozwalily, wyszedl dzem :(
Ojej:(
UsuńZdecydowanie za dużo wody jest w przepisie, bardzo słabiutkie wyszło :(
OdpowiedzUsuńCzy zamiast spirytusu i wody mogą być 2 butelki wódki? Mam po weselu nadmiar wódki.
OdpowiedzUsuńTak.
Usuń2 l wódki znaczy się muszą być z tych proporcji.
UsuńWitam, nie wiem czy dostanę odpowiedz ale spróbuję. Robię nalewkę z tego przepisu, miałam w domu jakiś słoik (ok.5l) wrzuciłam śliwki ale wódki weszło mi 1.25l czy resztę mogę dolać puźniej czy przełożyć śliwki w drugi i dolać tą wódkę która została?
OdpowiedzUsuńa co ze sliwkami z nalewki ? do czego mozna je uzyc?
OdpowiedzUsuńNp. do ciasta.
UsuńUwielbiam takie nalewki! Zimą to ambrozje!
OdpowiedzUsuńشركة تسليك مجارى بالدمام
OdpowiedzUsuńشركة تنظيف بالدمام
شركة تركيب كهرباء بالدمام
شركة تمديد و صيانة برك مسابح بالدمام
Robię nalewki, mimo że nie mam swoich drzewek. Jeżynówka,brzoskwiniówka i cytrynówka, nawet była czereśniówka. Chetnie wykorzystam Twój przepis!
OdpowiedzUsuńW tym roku chętnie zrobię, nastawiam się właśnie na owocowe nalewki, bo już wszystkie zapasy zostały wypite. :)
OdpowiedzUsuń