Nigdy nie robiłam dżemu gruszkowego, ale z powodu nadmiaru tych owoców postanowiłam zrobić coś nowego i smacznego zarazem ;)
Sposób wykonania:- 3 cytryny parzymy, trzemy skórkę z 2 cytryn.
- Z 3 cytryn wyciskamy sok.
- Wlewamy do garnka.
- Dosypujemy startą skórkę cytryny.
- Wrzucamy lyżeczkę imbiru.
- Wsypujemy szklankę cukru.
- Zagotowujemy.
- Wrzucamy 15-20 szklanek pokrojonych w kostkę gruszek.
- Gotujemy ok. 2 dni.
- Gorący dżem wlewamy do gorących słoików.
- Odstawiamy na 10 minut do góry dnem.
- Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego !
też mam taki talerzyk z kwiatuszkami, jest śliczny ;)
OdpowiedzUsuńdżemik bardzo apetyczny, nigdy nie jadłam gruszkowego, aż chce się spróbować z monitora.
Ja też nigdy nie jadłam, ale kiedyś trzeba spróbować :)
UsuńMoja babcia tez ma takie talerze ;p
OdpowiedzUsuńWidać są popularne :)
Usuńmoje właśnie też po Prababci ;]
UsuńMoja mama narzeka na nadmiar gruszek w ogrodzie, podsunę jej pomysł na Twój dżem. :)))
OdpowiedzUsuńMam jeszcze parę propozycji, ale o tym później :)
UsuńMmm gruszki, dżemu z nich ngdy nie jadłam
OdpowiedzUsuń:)
UsuńGruszki moje czekaja na zrobieni z nich dzemiku:) ale zrobie je jakos prosciej mam nadzieje ze bedzie dobry :)
OdpowiedzUsuńJa taki przepis znalazłam w internecie, więc zrobiłam :)
Usuńdzis skonczylam w koncu :) ale 3 dzemixy i jakis rzadki, twoj tez jest taki?
UsuńTaki gęsty jak w sklepie to nie jest, ale taki luźny to też nie ;)
Usuńmmm wygląda przepysznie :) i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńTak, jest bardzo dobry :)
UsuńGotujemy... ... około 2 dni.
OdpowiedzUsuńTak to ma być?
Dokładnie tak ;)
Usuńa ile kilo tych gruszek potrzeba ? te szklanki to troche niefortunne....
OdpowiedzUsuńchciałabym wyprubować Twój przepis
pozdrawiam
Szklanki są 200 ml, więc obstawiam 3-4 kg.
UsuńA ile tych gruszek w kg?
OdpowiedzUsuńte szklanki sa trochę niefortunne a bardzo chciałabym wyprubować Twoj przepis
pozdrawiam
Szklanki mają pojemność 250 ml, a gruszek w zalezności od wielkości
OdpowiedzUsuńpokrojonych kostek 'wchodzi" do szklanki ca 180-200g,czyli 15-20
szklanek stanowi 3.5 -4,0 kg. Dzisiaj własnie robiłem,juz po 3 godz
gotowaniu uzyskałem 2,5 litra dżemik o konsystencji zadawalającej
i pyszności wyśmienitej.
Dziękujemy za dokładne obliczenia ;) Cieszę się, że smakuje.
Usuń