poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Dżem z gruszek ;)

Nigdy nie robiłam dżemu gruszkowego, ale z powodu nadmiaru tych owoców postanowiłam zrobić coś nowego i smacznego zarazem ;)

Potrzebne składniki:
  •  Gruszki - 15-20 szklanek pokrojonych w kostkę, 
  • imbir - łyżeczka, 
  • cukier - szklanka,
  • 3 cytryny

Sposób wykonania:
  1. 3 cytryny parzymy, trzemy skórkę z 2 cytryn.
  2. Z 3 cytryn wyciskamy sok.
  3. Wlewamy do garnka.
  4. Dosypujemy startą skórkę cytryny.
  5. Wrzucamy lyżeczkę imbiru.
  6. Wsypujemy szklankę cukru.
  7. Zagotowujemy.
  8. Wrzucamy 15-20 szklanek pokrojonych w kostkę gruszek.
  9. Gotujemy ok. 2 dni.
  10. Gorący dżem wlewamy do gorących słoików.
  11. Odstawiamy na 10 minut do góry dnem.
  12. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego !

22 komentarze:

  1. też mam taki talerzyk z kwiatuszkami, jest śliczny ;)
    dżemik bardzo apetyczny, nigdy nie jadłam gruszkowego, aż chce się spróbować z monitora.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też nigdy nie jadłam, ale kiedyś trzeba spróbować :)

      Usuń
  2. Moja babcia tez ma takie talerze ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama narzeka na nadmiar gruszek w ogrodzie, podsunę jej pomysł na Twój dżem. :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam jeszcze parę propozycji, ale o tym później :)

      Usuń
  4. Mmm gruszki, dżemu z nich ngdy nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  5. Gruszki moje czekaja na zrobieni z nich dzemiku:) ale zrobie je jakos prosciej mam nadzieje ze bedzie dobry :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja taki przepis znalazłam w internecie, więc zrobiłam :)

      Usuń
    2. dzis skonczylam w koncu :) ale 3 dzemixy i jakis rzadki, twoj tez jest taki?

      Usuń
    3. Taki gęsty jak w sklepie to nie jest, ale taki luźny to też nie ;)

      Usuń
  6. mmm wygląda przepysznie :) i pewnie tak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Gotujemy... ... około 2 dni.
    Tak to ma być?

    OdpowiedzUsuń
  8. a ile kilo tych gruszek potrzeba ? te szklanki to troche niefortunne....
    chciałabym wyprubować Twój przepis
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. A ile tych gruszek w kg?
    te szklanki sa trochę niefortunne a bardzo chciałabym wyprubować Twoj przepis
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Szklanki mają pojemność 250 ml, a gruszek w zalezności od wielkości
    pokrojonych kostek 'wchodzi" do szklanki ca 180-200g,czyli 15-20
    szklanek stanowi 3.5 -4,0 kg. Dzisiaj własnie robiłem,juz po 3 godz
    gotowaniu uzyskałem 2,5 litra dżemik o konsystencji zadawalającej
    i pyszności wyśmienitej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy za dokładne obliczenia ;) Cieszę się, że smakuje.

      Usuń