Kabaczek ala gołąbki to doskonałe danie dla wszystkich smakoszy nadzienia mielonych ;) Jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny .
Potrzebne składniki:
- Przecier pomidorowy,
- koncentrat,
- kabaczek,
- mięso mielone,
- pieczarki,
- pomidor,
- papryka,
- cebula,
- jajko,
- sól,
- pieprz,
- ryż,
- por,
- pietruszka,
- masło
Sposób wykonania :
- Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Wrzucamy ją na nagrzaną patelnię.
- Pieczarki trzemy na tarce.
- Dodajemy do cebuli.
- Całość smażymy.
- Na koniec dodajemy łyżkę masła.
- Kabaczka obieramy ze skóry.
- Odkrawamy górę.
- Całość wydrążamy.
- 1 torebkę ryżu gotujemy na pół twardo, dorzucamy z 30 dag mięsa mielonego.
- Koperek z pietruszką kroimy bardzo drobno.
- Dodajemy do pozostałych składników, wbijamy jajko.
- Dodajemy przesmażone pieczarki.
- Paprykę kroimy w paski, potem na małe kawałki.
- Wrzucamy ją do miski.
- Całość mieszamy.
- Farsz wkładamy do wydrążonego kabaczka.
- Zamykamy go.
- Wkładamy do garnka, dodajemy por, polewamy przecierem pomidorowym i koncentratem.
- Gotujemy do miękkości.
- Kroimy w paski jak przestygnie i jest gotowe ;)
Smacznego !
Nigdy jeszcze nie słyszałam o takim dniu. Wydaje się smaczne. Pokaże mamie przepis. 😊
OdpowiedzUsuńMyślę, że mógłby mi zasmakować.
OdpowiedzUsuń