Panuje sezon na aronię, więc dlaczego go nie wykorzystać i nie zrobić nalewki? Więc ja w pełni korzystam
Potrzebna składniki:
- 10 szklanek aronii,
- 2,5l wody,
- 1 kg cukru,
- 2-3cytryny,
- garść liści z wiśni,
- 1 l spirytusu
Sposób przygotowania:
- Aronię myjemy pod bieżącą wodą.
- Obieramy owoce.
- Wlewamy 2.5 l wody i gotujemy na bardzo wolnym ogniu przez godzinę.
- Pod koniec gotowania dodajemy liście wiśni.
- Odsączamy owoce od płynu . Owoce wyrzucamy.
- Czekamy, aż wystygnie.
- Dodajemy 1 kg cukru.
- Wlewamy 1 l spirytusu.
- Dodajemy sok z cytryn.
- Odstawiamy na kilka dni. Najlepszy smak ma po 2-3 tygodniach.
Smacznego !
Lubię nalewki, ale brakuje okazji żeby je pić, zwłaszcza teraz kiedy jest Igi.
OdpowiedzUsuńNo ja też od czasu do czasu lubię.
UsuńNalewki jeszcze nie robiłam ... muszę zrobić :D
OdpowiedzUsuń