Zazwyczaj robię tylko ogórki kiszone, a w occie idę kupić do sklepu :) Jednak korzystając z nadmiaru tych warzyw postanowiłam wypróbować też przepis na ogórki konserwowe po warszawsku :)
Potrzebne składniki:
- 1 kg ogórków,
- 3 szklanki wody,
- 1/4 szklanki octu,
- 3 dag soli,
- 2 dag cukru,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- koper,
- chrzan,
- 2 ząbki czosnku,
- gorczyca
Sposób wykonania:
- Ogórki myjemy i wkładamy do słoików.
- Dodajemy koper, chrzan, ząbek czosnku, gorczycę.
- Zalewa: woda, ocet, przyprawy.
- Zalewamy wrzącą zalewą,a następnie gotujemy 10 minut.
- Ogórki są już gotowe.
Smacznego !
po warszawsku czyli po mojemu ;p
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Cieszę się ;) Ja z wygody zawsze w sklepie kupowałam, bo wiadomo tonami się tego nie je ;D
UsuńBardzo lubię takie ogóraski:)Przyjemnie tu u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam od czasu do czasu;) Dziękuję ;)
UsuńSmakowicie to wszystko brzmi, jak będę miała czas to wypróbuję przepis:) Pozdrawiam ciepło:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie, są przepyszne ;)
UsuńUwielbiam takie ogórki, ja też już szykuję na zimę;-)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
Usuń