wtorek, 21 sierpnia 2012

Proste ciasto z gruszkami

Wczoraj już nie miałam żadnego ciasta, więc postanowiłam zrobić nowe :) Pomysł zaczerpnęłam z Małej cukierni i trochę go zmodyfikowałam.



Potrzebne składniki:
  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sodu,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczkę olejku śmietankowego,
  • wiórki kokosowe,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 jajko,
  • cukier puder ,  
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • szklanka pokrojonych w kostkę gruszek. 

Sposób wykonania:
  1. Wsypujemy 1,5 szklanki mąki.
  2.  Dodajemy 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Łyżeczkę sody oczyszczonej.  
  3.  Dorzucamy 1,5 łyżeczki cynamonu. 2/3 szklanki cukru.
  4. Wbijamy jajko. 
  5. Dodajemy 1/3 szklankę oleju.
  6. Wlewamy 1/2 szklanki maślanki.
  7. Dodajemy łyżeczkę aromatu.
  8. Całość mieszamy.
  9. Możemy dodać wiórki kokosowe.
  10. Wrzucamy szklankę pokrojonych w kostkę gruszek.
  11. Smarujemy blachę tłuszczem, wykładamy papierem i znów smarujemy.
  12. Wylewamy ciasto na blachę.
  13.  Pieczemy ok. 50 min w 180 st. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Smacznego !

27 komentarzy:

  1. Proste, ale za to jakie dobre musi być :) Takie ciasta znikają w mgnieniu oka.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda na apetyczne i chyba takie jest,gruszki mam bo akurat kupiłam w Lidlu w promocji więc chyba się skuszę na to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj ale pychotka i jak ja mam nie jeść słodyczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest znak, że wyglądasz świetnie i możesz jeść ;)

      Usuń
  4. z gruszkami *.* mniam! poprosze kawalek! ^^

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ostatnio jakoś mam fazę na ciasta z gruszkami ;)

      Usuń
  5. A po co to mleko na fotce?

    OdpowiedzUsuń
  6. no właśnie, po co to mleko ?
    szkoda, że nie ma jeszcze podanej temperatury i czasu pieczenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę do maślanki można dodać. ,,Pieczemy ok. 50 min w 180 st. Pozostawiamy do ostygnięcia."

      Usuń
  7. Przepraszam, a czy zamiast maślanki mogę dodać mleko? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, w przepisie jest maślanka, ale można spróbować z mlekiem :)

      Usuń
  8. Dzięki za przepis. Moje pierwsze ciasto. Udało się i jest pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  9. A oleju 2/3 czy 1/3 bo jest tu pewna nieścisłość?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1/3 , przepraszam, musiałam źle wcisnąć. Juz poprawiam.

      Usuń
    2. Oleju dałam 1/2 szklanki i wyszło ok. Właśnie zabieram się za pieczenie kolejnej porcji. Ciasto jest naprawdę bardzo dobre i szybkie w przygotowaniu.

      Usuń
  10. a czy zamiast maslanki, mozna dac smietane? hmmm?

    OdpowiedzUsuń