- 70 dag mąki
- czubata łyżka cukru
- 4 dkg drożdży
- szklanka mleka
- łyżka margaryny
- szczypta soli
- 2 jajka
- cebula
- masło
- olej
- przecier pomidorowy
- 2 łyżki śmietany
Mąka, mleko, jajka, drożdże, margaryna, sól |
Sposób przygotowania:
- 3 łyżki mąki, czubatą łyżkę cukru i 4 dag drożdży wkładamy do miseczki.
- Zalewamy ciepłym mlekiem - 1/3 szklanki.
- Do reszty ciepłego mleka dodajemy czubatą łyżkę margaryny i mieszamy, aby się rozpuściło.
- Do utartych jajek ze szczyptą soli wlewamy ciepłe mleko z tłuszczem.
- Wsypujemy ok. 60 dag mąki.
- Wyrabiamy ciasto.
- Dodajemy wyrośnięte drożdże.
- Dosypujemy troszkę mąki i wyrabiamy, aby ciasto odchodziło od tłuczka.
- Posypujemy mąką i zostawiamy do wyrośnięcia.
- Wykładamy czubatą łyżkę ciasta i obtaczamy ją w mące. Wyrabiamy z niej kulkę.
- Wstawiamy garnek z zagotowaną wodą i na to durszlak i nakryway pokrywką, leciutko uchylając.
- Gdy woda się zagotuje i pyzy podrosną wkładamy je na durszlak.
- Gotujemy i sprawdzamy patyczkiem. Gdy ciasto się nie klei są gotowe.
- SOS : Cebula, masło, olej, przecier pomidorowy.
- Cebulę kroimy.
- Dodajemy na patelnię, gdzie smaży się masło.
- Dodajemy przecier pomidorowy. Smażymy.
- Mieszamy wodę z mąką.
- Dodajemy do sosu cebulę z masłem i zaklepkę.
- Całość mieszamy i zostawiamy do zagotowania.
- Dodajemy 2 łyżki śmietany.
- Mieszamy.
- Pyzy polewamy sosem pomidorowym lub przesmażonym tłuszczem.
Smacznego !
my dziś na działce mieliśmy rozmowę o różnego rodzaju kluchach i cała rodzina jednogłośnie stwierdziła, że trzeba niedługo zrobić jakieś na obiad ;)
OdpowiedzUsuńMam więc nadzieję, że przepis okaże się pomocny ;)
UsuńPo co tu mąka ? Maggi ?
OdpowiedzUsuńJa mam taki przepis i bardzo mi smakuje, nikogo nie zmuszam do dodawania tych składników... :)
Usuń