środa, 10 października 2012

Bigos z kiszonej kapusty.

Gdy tylko zobaczę bigos, przepadam z kretesem. Wtedy nie jadłabym nic innego, tylko te pyszności ;)



Potrzebne składniki:
  • 2 parówki,
  • biała kiełbasa,
  • 30 dag boczku parzonego wędzonego,
  • 25 dag pieczarek,
  • 60 dag łopatki,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • jajecznica z kurkami firmy RoyalBrand,
  • olej,
  • majeranek,
  • sól,
  • pieprz,
  • kapusta biała,
  • 60dag kwaszonej kapusty 

Sposób wykonania:
  1. Boczek kroimy w dość dużą kostkę.
  2. Łopatkę kroimy.
  3. Smażymy boczek na odrobinie oleju.
  4. Przesmażamy łopatkę na odrobinie cebuli. 
  5. Posypujemy majerankiem, pieprzem, solą.
  6. Pieczarki kroimy w dość duże kawałki.
  7. Dorzucamy do boczku.
  8. Kroimy białą kiełbasę.
  9. Smażymy.
  10. Parówki obieramy i kroimy.
  11. Dorzucamy do białej kiełbasy.
  12. Kapustę kroimy bardzo drobno.
  13. Dorzucamy do garnka.
  14.  Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. 
  15. Dodajemy odcedzoną jajecznicę z kurkami firmy RoyalBrand.
  16. Kwaszoną kapustę kroimy .
  17.  Dodajemy do reszty.
  18. Dodajemy rozwodniony koncentrat pomidorowy. Gotujemy, co jakiś czas mieszając.
Smacznego!

36 komentarzy:

  1. z pieczarkami to jeszcze nie jadlam!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Na bogato ten bigosik. Ja też uwielbiam chyba każdy i od każdego :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama czesto robi i jest pyszny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jejku, wygląda tak, że ślinotoku nie opanuję. Jutro u mnie na blogu przepis na bigos :)

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurczę! Dawno nie jadłam bigosiku, mnaim:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie pytałam Mamy kiedy zrobi mi bigosik :) z chęcią bym zjadała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aż mi się takich pyszności zachciało zjeść:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łojoj :) jeść!!!!!!
    Ty to zamieszujesz ;) pyszności

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja mama robi podobnie, mmm narobiłaś mi ochoty na BIGOS, DAWNO NIE JADŁAM.
    YCHOTKA !

    OdpowiedzUsuń
  10. Bigos kojarzy mi się ze świętami, aż poczułam ten zapach:)

    OdpowiedzUsuń
  11. niestety nie wolno mi jeść bigosu, ani nic, co zawiera kapustę :( a tak lubię...

    OdpowiedzUsuń
  12. W zeszłym tygodniu i u nas zagościł bigos:-) Smakowity ten Twój:-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja dodaję grzyby suszone, które przed wrzuceniem do gara z bigosem gotuję. A wodę z tych grzybków dolewam potem do bigosu. U mnie jeszcze obowiązkowo musi być czerwone wino do podlewania :)
    Ściskam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale mi smaka narobiłaś ;) Dawno nie jadłam takiego domowego bigosu, muszę się zebrać w sobie i ugotować ;)) twój przepis na pewno mi pomoże się zmobilizować, no i podpowie trochę co i jak ;)

    OdpowiedzUsuń