Postanowiłam także zrobić dżem z pomarańczem i jabłkiem.
Potrzebne składniki:
- 1 kg jabłek,
- 1 kg pigwy,
- pomarańcza,
- 0,5 kg cukru,
- szklanka wody
- Pigwę kroimy drobno, wybieramy gniazda nasienne, wlewamy szklankę wody i gotujemy do miękkości.
- Przecieramy przez sito lub rozdrabniamy blenderem.
- Dodajemy 0,5 kg cukru.
- 1 kg jabłek obieramy i kroimy w ćwiarki.
- Trzemy jabłka na tarce.
- Dodajemy do pigwy z cukrem.
- Rozgotowywujemy na wolnym ogniu, mieszając.
- Ścieramy skórkę z pomarańczy.
- Pomarańczę przekrawamy.
- Wyduszamy sok.
- Wlewamy sok do dżemu.
- Mieszamy, aż stanie się szklisty i dość gęsty.
- Nakładamy do wyparzonych gorących słoików.
Smacznego !
o tak! takie coś bym zjadła:) lubię kwaskowate smaki:)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńObrabowałaś jakiemuś farmerowi plantację pigwy???
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie:)))
Nie, dostałam 3 kg pigwy za 10 zł ;D
UsuńZjadłabym...:)
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
Usuńale super :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJeszcze takiego dżemu nie próbowałam. Musi być pycha.
OdpowiedzUsuńKruszynko nie wiem czy wiesz, ale masz na tej stronie wirusa-trojana, przynajmniej tak mnie informuje mój antywirus ;)
Wiem, ale nie jest groźny i nie za każdym razem.
UsuńZanotuję sobie przepis:)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
Usuńnigdy o takim nie słyszałam:)
OdpowiedzUsuńJa też robiłam pierwszy raz :)
UsuńWłaśnie dziś zastanawiałam się, co można zrobić z pigwy a tu proszę u Ciebie przepis na dżem. Jutro idę zerwać pigwę i wypróbuję. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJeszcze mam przepis na sok i nalewkę :)
UsuńWygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńI taki jest ;)
UsuńNa pewno jest pyszny . :D
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuńa ja szukałam przepisu na dżem z pigwy.... cały krzaczek marnuje mi się pod oknem..... Pozdrawiam i dziękuję :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co, czekam na Twoją opinię :)
UsuńUwielbiam pigwę, to jeden z moich smaków z dzieciństwa :) Chociaż tak naprawdę to co użyłaś to pigwowiec, a pigwa jest większa i przypomina gruszkę :) Sam się o tym dowiedziałem jakiś czas temu, bo u mnie zawsze właśnie na takie owoce mówiło się pigwa :)
OdpowiedzUsuńTo nawet nie wiedziałam, dzięki :)
Usuńto coś idealnego dla mnie! wspaniały dżemik:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj ;p
UsuńNie wiem dlaczego ale tytul wydaje mi sie jakos nie po polsku...
OdpowiedzUsuńA po jakiemu ;p
UsuńWitam, bardzo mi sie tutajpodoba, jak sadzisz czy moge dodac do tego kilka rodzynek imbor i cynamon?
OdpowiedzUsuńNie jestem przekonana co do rodzynek, ale imbir i cynamon, jak najbardziej. Bardziej korzenny smak wtedy będzie;)
UsuńBardzo mi miło.
Pigwę i jej pyszny smak poznałam dopiero jak poszłam na swoje, przyznaję, że uwielbiam ciasta z jej udziałem. :)
OdpowiedzUsuń