niedziela, 14 października 2012

Dżem z pigwy z pomarańczą i jabłkiem.

Postanowiłam także zrobić dżem z pomarańczem i jabłkiem.


Potrzebne składniki:
  • 1 kg jabłek,
  • 1 kg pigwy,
  • pomarańcza,
  • 0,5 kg cukru,
  • szklanka wody 
Sposób wykonania:
  1. Pigwę kroimy drobno, wybieramy gniazda nasienne, wlewamy szklankę wody i gotujemy do miękkości.
  2. Przecieramy przez sito lub rozdrabniamy blenderem.
  3. Dodajemy 0,5 kg cukru.
  4. 1 kg jabłek obieramy i kroimy w ćwiarki.
  5. Trzemy jabłka na tarce.
  6. Dodajemy do pigwy z cukrem.
  7. Rozgotowywujemy na wolnym ogniu, mieszając.
  8. Ścieramy skórkę z pomarańczy.
  9. Pomarańczę przekrawamy.
  10. Wyduszamy sok.
  11. Wlewamy sok do dżemu.
  12. Mieszamy, aż stanie się szklisty i dość gęsty.
  13.  Nakładamy do wyparzonych gorących słoików.

 Smacznego !

31 komentarzy:

  1. o tak! takie coś bym zjadła:) lubię kwaskowate smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Obrabowałaś jakiemuś farmerowi plantację pigwy???
    Wygląda bardzo smakowicie:)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeszcze takiego dżemu nie próbowałam. Musi być pycha.

    Kruszynko nie wiem czy wiesz, ale masz na tej stronie wirusa-trojana, przynajmniej tak mnie informuje mój antywirus ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. nigdy o takim nie słyszałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie dziś zastanawiałam się, co można zrobić z pigwy a tu proszę u Ciebie przepis na dżem. Jutro idę zerwać pigwę i wypróbuję. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  6. a ja szukałam przepisu na dżem z pigwy.... cały krzaczek marnuje mi się pod oknem..... Pozdrawiam i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam pigwę, to jeden z moich smaków z dzieciństwa :) Chociaż tak naprawdę to co użyłaś to pigwowiec, a pigwa jest większa i przypomina gruszkę :) Sam się o tym dowiedziałem jakiś czas temu, bo u mnie zawsze właśnie na takie owoce mówiło się pigwa :)

    OdpowiedzUsuń
  8. to coś idealnego dla mnie! wspaniały dżemik:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem dlaczego ale tytul wydaje mi sie jakos nie po polsku...

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam, bardzo mi sie tutajpodoba, jak sadzisz czy moge dodac do tego kilka rodzynek imbor i cynamon?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jestem przekonana co do rodzynek, ale imbir i cynamon, jak najbardziej. Bardziej korzenny smak wtedy będzie;)

      Bardzo mi miło.

      Usuń
  11. Pigwę i jej pyszny smak poznałam dopiero jak poszłam na swoje, przyznaję, że uwielbiam ciasta z jej udziałem. :)

    OdpowiedzUsuń