Dziś postanowiłam wykonać proste ciasto - jabłecznik z ubitymi jabłkami :) Wyszło przepyszne !
Potrzebne składniki:
- 1,5 kg jabłek,
- 0,75 kg mąki pszennej,
- 250g margaryny,
- 2 łyżki jogurtu,
- 2/3 szklanki cukru,
- pół szklanki cukru pudru,
- 4 jaja,
- cukier waniliowy,
- łyżeczka cynamonu,
- 3 łyżki soku z cytryny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 1/2 opakowania budyniu
Sposób wykonania:
- Tłuszcz, mąkę, jaja, cukier wrzucamy do miski.
- Wyrabiamy ciasto.
- Robimy kulę, wkładamy do lodówki na ok. 60 minut zawinięte w folię.
- Ubijamy białka ze szczyptą soli na gęstą pianę.
- Dodajemy pół szklanki cukru pudru, dalej ubijając.
- Dodajemy sok z cytryny.
- Pół opakowania budyniu.
- Jabłka kroimy na małe kawałki.
- Rozgotowywujemy.
- Dodajemy łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę cynamonu. Studzimy.
- Ciasto wyjęte z lodówki rozkładamy na blasze na papierze do pieczenia.
- Nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy 15 min. w 200 st. i przestudzamy.
- Nakładamy schłodzony mus.
- Rozprowadzamy na całą blachę.
- Pianę wkładamy do urządzenia do robienia różyczek.
- Robimy je na całej blasze.
- Pieczemy w 180 st. ok. 40 min.
- Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !
Pyszny musi być ten jabłecznik,z tymi bezikami
OdpowiedzUsuńNo pycha :)
Usuńależ Ty zdolna kulinarnie jestes ;)
OdpowiedzUsuńDzięki ;p
UsuńJabłek nie lubię (wiem, wiem, że jestem dziwna:D), ale muszę przyznać, że ciasto wygląda bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńJa tam lubię :)
UsuńAle bajerancki jabłecznik:D
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńCiasto obłędne! Świetne!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńMoja babcia taki robi:) Uwielbiam...
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńDaj znać jak wyszły ciasteczka z "odpadków" ;)
OdpowiedzUsuńJasne, tylko zanim zrobię to trochę może minąć ;)
UsuńKruszynko :) Masła dostałam, ponieważ brałam udział w konkursie organizowanym przez firmę, chyba wszyscy uczestnicy otrzymali :)
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło, jeśli zagłosujesz na mój przepis:
http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=1024
Ciebie też zachęcam do wzięcia udziału, tym razem jest to konkurs na przepis na pieczywo :)
Córka dziękuje za książkę :*
Za chleby to ja się nie biorę ;D Proszę.
UsuńPrzepis rewelacyjny, ale bardzo czasochłonny :P
OdpowiedzUsuńFajny :)
UsuńCudne te beziki na wierzchu!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńWczoraj moja mama taki robiła - uwielbiam go -jadłam jeszcze gorący ;)
OdpowiedzUsuńO, super :)
Usuńświetny przepis, na pewno spróbuję, albo najpierw podrzucę mojej mamie :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
Usuńa ja mam taki przepis od babci http://kiciusficius.blogspot.com/2011/05/grandmaa-apple-pie-jabecznik-z-przepisu.html i też jest super - tak prosty i zawsze ładnie wychodzi :D
OdpowiedzUsuńok:)
Usuń