środa, 31 października 2012

Jabłecznik z ubitymi białkami.

Dziś postanowiłam wykonać proste ciasto - jabłecznik z ubitymi jabłkami :) Wyszło przepyszne !


Potrzebne składniki:
  • 1,5 kg jabłek,
  • 0,75 kg mąki pszennej,
  • 250g margaryny,
  • 2 łyżki jogurtu,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 4 jaja,
  • cukier waniliowy,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1/2 opakowania budyniu 
Sposób wykonania:
  1. Tłuszcz, mąkę, jaja, cukier wrzucamy do miski.
  2. Wyrabiamy ciasto.
  3. Robimy kulę, wkładamy do lodówki na ok. 60 minut zawinięte w folię.
  4. Ubijamy białka ze szczyptą soli na gęstą pianę.
  5. Dodajemy pół szklanki cukru pudru, dalej ubijając.
  6. Dodajemy sok z cytryny.
  7. Pół opakowania budyniu.
  8. Jabłka kroimy na małe kawałki.
  9. Rozgotowywujemy.
  10.  Dodajemy łyżeczkę cukru pudru i łyżeczkę cynamonu. Studzimy.  
  11. Ciasto wyjęte z lodówki rozkładamy na blasze na papierze do pieczenia.
  12. Nakłuwamy widelcem.
  13. Pieczemy 15 min. w 200 st. i przestudzamy.
  14. Nakładamy schłodzony mus.
  15. Rozprowadzamy na całą blachę.
  16. Pianę wkładamy do urządzenia do robienia różyczek.
  17. Robimy je na całej blasze.
  18. Pieczemy w 180 st. ok. 40 min.
  19.  Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego !


26 komentarzy:

  1. Pyszny musi być ten jabłecznik,z tymi bezikami

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ Ty zdolna kulinarnie jestes ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jabłek nie lubię (wiem, wiem, że jestem dziwna:D), ale muszę przyznać, że ciasto wygląda bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja babcia taki robi:) Uwielbiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Daj znać jak wyszły ciasteczka z "odpadków" ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, tylko zanim zrobię to trochę może minąć ;)

      Usuń
  6. Kruszynko :) Masła dostałam, ponieważ brałam udział w konkursie organizowanym przez firmę, chyba wszyscy uczestnicy otrzymali :)

    Będzie mi miło, jeśli zagłosujesz na mój przepis:
    http://www.kulinarnyblogroku.pl/przepisy/pokaz/?id=1024

    Ciebie też zachęcam do wzięcia udziału, tym razem jest to konkurs na przepis na pieczywo :)

    Córka dziękuje za książkę :*

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis rewelacyjny, ale bardzo czasochłonny :P

    OdpowiedzUsuń
  8. Wczoraj moja mama taki robiła - uwielbiam go -jadłam jeszcze gorący ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny przepis, na pewno spróbuję, albo najpierw podrzucę mojej mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. a ja mam taki przepis od babci http://kiciusficius.blogspot.com/2011/05/grandmaa-apple-pie-jabecznik-z-przepisu.html i też jest super - tak prosty i zawsze ładnie wychodzi :D

    OdpowiedzUsuń