Dziś czas na pulpety w sosie chrzanowym, pycha :)
Potrzebne składniki:
- Mięso mielone,
- sól,
- majeranek,
- śmietana,
- kostka rosołowa,
- jajko,
- cukier,
- pieczarki,
- olej,
- pieprz,
- cebula,
- mąka,
- woda,
- bułka,
- szczypiorek,
- chrzan
- Pieczarki przesmażamy z cebulką.
- Bułkę namaczamy.
- Przesmażone składniki dodajemy do mielonego.
- Pieprzymy i solimy do smaku.
- Dodajemy majeranek.
- Dodajemy drobno skrojoną cebulę.
- Wbijamy jajko.
- Całość łączymy razem.
- Dodajemy szczypiorek i bułkę.
- Mieszamy.
- Z mięsa tworzymy pulpety.
- Pulpety chwilę smażymy na patelni.
- Wodę zagotowujemy z kostką rosołową.
- Następnie wrzucamy je do wody z kostką rosołową.
- Chrzan trzemy na tarce.
- Pulpety wyjmujemy.
- Wywar zagotowujemy. Dodajemy chrzan.
- Wlewamy z pół szklanki zaklepki - wody z mąką.
- Dodajemy łyżeczkę cukru.
- Wlewamy po zagotowaniu trochę śmietany.
- Wkadamy pulpety i gotujemy.
Smacznego !
uwielbiam sos chrzanowy!
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńOoooo! Dotychczas robiłam pulpety tylko w sosie pomidorowym, ale to może być miła odmiana:)
OdpowiedzUsuńMy jakoś w pomidorowym nie robimy ;)
UsuńMniam ! Pysznie wygląda, trzeba spróbować.
OdpowiedzUsuńA teraz idę zjeść kolację -.-
Smacznego ;)
UsuńZ chrzanem jeszcze nie próbowałam. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńProszę Cię bardzo ;)
Usuńz chrzanem jeszcze pulpetów nie robiłam, do tej pory tylko pomidorowy, koperkowy lub pieczarkowy:) ale sos chrzanowy lubię np. z golonką!:)
OdpowiedzUsuńJa nie jadłam nigdy golonki z sosem chrzanowym ;p
UsuńLubię takie zestawienia. Ze składników wywalę szczypior (nie cierpię go na ciepło) i skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńZ chrzanem u mnie w domku jakoś nie robi się, ale za to w pomidorach i owszem :)
OdpowiedzUsuńFajowo ;)
Usuńjuż wiem co jutro będziemy mieli na obiad :)
OdpowiedzUsuńA ja długo je gotowałaś ?
Z 5-7 min ;)
UsuńA ja takich pulpetów nigdy jeszcze nie miałam okazji jeść. zwykle robi je w sosie pomidorowym. Może czas to zmienić ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
Usuńumarłam...
OdpowiedzUsuńjeeeeeeśc... :<
A Ty nie w domu z obiadem?
UsuńUwielbiam pulpety w sosie chrzanowym :) A jeszcze taki ze świeżym chrzanem to ma na pewno niezłego kopa, bo na tych słoikowych ciężko uzyskać dobrą moc ;)
OdpowiedzUsuńBardzo intensywny smak ;)
Usuń