Sok z pigwowca doskonale nadaje się do herbaty, czy ciast:) Dzięki dużej ilości zawartej w nim witaminy C będzie doskonały na przeziębienia!
Potrzebne składniki:
- 1 kg pigwy
- 1 kg cukru
Sposób wykonania:
- Pigwę myjemy, przekrawamy na ćwiartki, wybieramy gniazda nasienne i błony. Wkładamy do słoja, przesypujemy na przemian z cukrem.
- Zostawiamy w słoju na 3-4 dni, aż do rozpuszczenia się cukru i wytworzenia dużej ilości soku. Co jakiś czas mieszamy słoikiem, odkręcamy go codziennie i zakręcamy z powrotem. Taki słoik można wstawić go lodówki i korzystać z niego na bieżąco.
- Jeżeli chcemy mieć na zimę to wkładamy w słoiki, zakręcamy, wkładamy do garnka z wodą, zalewając 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do zagotowania i wyłączamy. W ten sposób je pasteryzujemy i zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.
Do herbatki na zimowe wieczory jak ulał:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńUwielbiam sok z pigwy ; )
OdpowiedzUsuńNawet pokazywałam kiedyś na blogu jak zrobić ; ))
O, muszę spojrzeć :)
Usuńpycha, ja dostałam kiedyś taki słój od babci mojego męża.
OdpowiedzUsuńDokładnie, niesamowity smak ;)
Usuńposadziłam krzaczek pigwowca :) ciekawe kiedy beda mialy owoce :)
OdpowiedzUsuńNo popatrz, ciekawe, czy wogóle zaowocuje ;)
UsuńMama mi robi takie cudeńka <3
OdpowiedzUsuńWspaniale:)
UsuńInteresujący przepis. Z chęcią go wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńCudnie:)
Usuńmoze głupie pytanie ale totalnie się nie znam na tym :p czy jak chce na zimę to podgrzewam razem z owocami i z owocami wkładam do słoików czy już tylko sam syrop który się przez te kilka dni wytworzył?
OdpowiedzUsuńMoże być tak i tak. Owoce są pyszne w herbatce, bez też:)
Usuń