niedziela, 7 października 2012

Zapiekanka z ciasta francuskiego z brukselką, żółtym serem, oregano, bazylią i ziołami prowansalskimi.

  1. Lubię eksperymentować, to chyba każdy już wie ;D A co zrobić mając brukselkę, przyprawy i ciasto francuskie? Hm, wybór padł na zapiekankę ! Była przepyszna.



Potrzebne składniki:
  • Ser żółty,
  • sól,
  • brukselki,
  • ciasto francuskie,
  • zioła prowansalskie,
  • oregano,
  • bazylia,
  • olej 

Sposób wykonania:
  1. Solimy wodę na brukselkę.
  2. Na blasze układamy ciasto francuskie.
  3. Olej mieszamy z przyprawami - ziołami prowansalskimi, oregano, bazylią.
  4. Ciasto smarujemy przyprawami z olejem.
  5. Nakładamy ser.
  6. Układamy połówki brukselek ugotowanych na półtwardo.
  7. Zapiekamy z 15 min w 200st.
  8. Posypujemy serem.
  9. Zapiekamy 10 minut w 200 st.

Smacznego !

Szybka wygrywajka - obecnie jest 2461 komentarzy. Ten, kto napisze 2500 ma prawo wybrać sobie jedną książkę z działu Sprzedam/ Wymienię ;)

EDIT : Wygrała Paula Rogóż. Poproszę o wybór książki i dane do wysyłki na bookandcooking@gmail.com :)

46 komentarzy:

  1. Uwielbiam brukselkę na pewno wypróbuje ten przepis ;))

    OdpowiedzUsuń
  2. Niekoniecznie z brukselką, ale ciasto francuskie na słono na pewno spróbuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda świetni, chyba stęskniłam się za brukselką

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentuje się wyśmienicie i zapewne tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda znakomicie, bardzo lubię ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kruszynko, miła pani ze sklepu coffea.pl chętnie wysłała mi kawę i herbatę do testów. I porcelanowy zestaw. Jak lubisz, to spróbuj napisać poprzez link zawarty na moim blogu, przy kawie coffea :) MOże Tobie też przyślą :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam potrawy z ciastem francuskim!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam ciasto francuskie na słono:) fajny pomysł z dużą zapiekanką, ja zawsze robię mniejsze i coś a'la pizza. A brukselki nie lubię, ale z innymi warzywami pychota:)

    OdpowiedzUsuń
  9. no i znów same pyszności u Ciebie

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale to świetnie wygląda. a u mnie nikt brukselki nie lubi, tzn chłopcy oczywiście.

    OdpowiedzUsuń
  11. ale super. ja dopiero od niedawna jem brukselkę, ale bardzo lubię. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mało jadam brukselek, ale Twoja zapiekanka jest bardzo apetyczna!

    OdpowiedzUsuń
  13. Brukselka, to jedno z niejadalnych warzyw na mojej liście:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam brukselkę, a Twoja potrawa wygląda bardzo smakowicie:-)Wypróbuję na pewno:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. wygląda extra:) z tym, że ja nie znoszę brukselki:/ ale może w takim wydaniu bym się do niej przekonała?:D

    OdpowiedzUsuń
  16. Po pierwsze przepraszam za tak długą nieobecność, miałam sporo na głowie, ale już jestem i nadrabiam zaległości.
    Po drugie mmm ale smakowitości, widziałabym tą zapiekankę także z brokułami!

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wczoraj zrobiłam ciasto francuskie z mięsom mielonym i warzywami, a wszystko zalałam beszamelem potem zapiekłam. Uwielbiam to danie! Jako fanka brukselki, wypróbuję również Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Dawno nie robiłem podejścia do brukselki, nie jest to moje ulubione warzywo, ale że smaki się co jakiś czas zmieniają to może kupię jak trafię na ładną :)

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam brukselkę - ja ją zapiekam razem z marchewką i mięskiem z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń