sobota, 3 listopada 2012

Gołąbki w sosie pomidorowym z kapusty włoskiej.

Dziś na obiad mieliśmy gołąbki, jest to jedno z moich ulubionych dań :)



Potrzebne składniki:
  •  por,
  • zielona pietruszka,
  • koperek,
  • cebula,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • masło,
  • pieczarki,
  • olej,
  • koncentrat pomidorowy, 
  • mięso mielone wieprzowe,
  • majeranek,
  • jajko,
  • angielskie ziele, 
  • liść laurowy,
  • kapusta włoska, 
  • ryż 

Sposób wykonania:
  1. Gotujemy 3/4 szklanki ryżu na pół miękko w 1,5 szklanki wody.
  2. Dodajemy trochę rosołku.
  3. Trochę rozrobionego z wodą przecieru pomidorowego.
  4.  Ugotowany zostawiamy do wystygnięcia.
  5. Cebulę kroimy.
  6. Wlewamy olej i smażymy.
  7. Solimy i pieprzymy.
  8. Pieczarki ścieramy na tarce.
  9. Dodajemy łyżkę masła.
  10. Pieczarki smażymy razem z cebulą.
  11. Wodę solimy.
  12. Kapustę wrzucamy do gotującej osolonej wody.
  13. Wykładamy osobno liście.
  14. Na miskę wykładamy ryż, cebulę z pieczarkami, por
  15. Dodajemy mięso mielone.
  16. Wrzucamy pokrojoną zieloną pietruszkę z koperkiem.
  17. Solimy i pieprzymy do smaku.
  18. Wbijamy jajko.
  19. Posypujemy majerankiem.
  20.  Przecier pomidorowy dodajemy do kostki rosołowej/rosołu. 
  21. Wkładamy tu zaś gołąbki.
  22. Na kapustę kładziemy czubatą łyżkę farszu.
  23.  Zawijamy w 1 liść, potem w 2.
  24.   Wkładamy do garnka.
  25.  Dodajemy parę ziaren ziela angielskiego i  2 liście laurowe.
  26.  Przykrywamy i gotujemy do miękkości.

Smacznego !

18 komentarzy:

  1. Uwielbiam gołąbeczki:) Twoje wyglądają przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, ale narobiłaś mi ochoty na gołąbki ;)
    ___
    Żaden problem, możesz śmiało wziąć się za czytanie "Szóstej klepki". Ja kiedyś przeczytałam jakąś książkę z tej serii, ale jaka to była? Nie pamiętam... Dlatego wzięłam się za pierwszy tom i mam zamiar się wyrobić z całą serią do końca 2013 roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Gołąbkiem chętnie się poczęstuje:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam gołąbków...mniam..

    OdpowiedzUsuń
  5. Nominowalam Cie jako Liebster Blog. Wiecej informacji znajdziesz na moim blogu.

    ZAPRASZAM NA SWOJEGO BLOGA I SUPER NOWOROCZNE CANDY

    OdpowiedzUsuń
  6. Kłania się fanka gołąbków nr 1:)

    OdpowiedzUsuń
  7. To coś dla mnie. Od dawna planuję zrobić gołąbki własnoręcznie, ale potrzebowałam szczegółowego przepisu. Zaskoczyło mnie to ścieranie pieczarek na tarce :) Jakoś nie wpadłam na to, że można je ścierać i jak były mi potrzebne to kroiłam je nożem. A tą kapustę czymś spinasz, żeby się nie rozwaliła w czasie gotowania gołąbków ?

    OdpowiedzUsuń