Dziś na obiad mieliśmy gołąbki, jest to jedno z moich ulubionych dań :)
Potrzebne składniki:
- por,
- zielona pietruszka,
- koperek,
- cebula,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- masło,
- pieczarki,
- olej,
- koncentrat pomidorowy,
- mięso mielone wieprzowe,
- majeranek,
- jajko,
- angielskie ziele,
- liść laurowy,
- kapusta włoska,
- ryż
Sposób wykonania:
- Gotujemy 3/4 szklanki ryżu na pół miękko w 1,5 szklanki wody.
- Dodajemy trochę rosołku.
- Trochę rozrobionego z wodą przecieru pomidorowego.
- Ugotowany zostawiamy do wystygnięcia.
- Cebulę kroimy.
- Wlewamy olej i smażymy.
- Solimy i pieprzymy.
- Pieczarki ścieramy na tarce.
- Dodajemy łyżkę masła.
- Pieczarki smażymy razem z cebulą.
- Wodę solimy.
- Kapustę wrzucamy do gotującej osolonej wody.
- Wykładamy osobno liście.
- Na miskę wykładamy ryż, cebulę z pieczarkami, por
- Dodajemy mięso mielone.
- Wrzucamy pokrojoną zieloną pietruszkę z koperkiem.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Wbijamy jajko.
- Posypujemy majerankiem.
- Przecier pomidorowy dodajemy do kostki rosołowej/rosołu.
- Wkładamy tu zaś gołąbki.
- Na kapustę kładziemy czubatą łyżkę farszu.
- Zawijamy w 1 liść, potem w 2.
- Wkładamy do garnka.
- Dodajemy parę ziaren ziela angielskiego i 2 liście laurowe.
- Przykrywamy i gotujemy do miękkości.
Smacznego !
Uwielbiam gołąbeczki:) Twoje wyglądają przepysznie!
OdpowiedzUsuńJa też lubię :)
UsuńMniam, ale narobiłaś mi ochoty na gołąbki ;)
OdpowiedzUsuń___
Żaden problem, możesz śmiało wziąć się za czytanie "Szóstej klepki". Ja kiedyś przeczytałam jakąś książkę z tej serii, ale jaka to była? Nie pamiętam... Dlatego wzięłam się za pierwszy tom i mam zamiar się wyrobić z całą serią do końca 2013 roku ;)
Życzę powodzenia :)
UsuńUwielbiam gołąbki :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię ;p
UsuńGołąbkiem chętnie się poczęstuje:D
OdpowiedzUsuńZapraszam :D
Usuńo ja też uwielbiam gołąbki ;)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńDawno nie jadłam gołąbków...mniam..
OdpowiedzUsuńNo, pycha są ;)
UsuńNominowalam Cie jako Liebster Blog. Wiecej informacji znajdziesz na moim blogu.
OdpowiedzUsuńZAPRASZAM NA SWOJEGO BLOGA I SUPER NOWOROCZNE CANDY
Dzięki :)
UsuńKłania się fanka gołąbków nr 1:)
OdpowiedzUsuńFajnie;p
UsuńTo coś dla mnie. Od dawna planuję zrobić gołąbki własnoręcznie, ale potrzebowałam szczegółowego przepisu. Zaskoczyło mnie to ścieranie pieczarek na tarce :) Jakoś nie wpadłam na to, że można je ścierać i jak były mi potrzebne to kroiłam je nożem. A tą kapustę czymś spinasz, żeby się nie rozwaliła w czasie gotowania gołąbków ?
OdpowiedzUsuńNie spinam niczym:)
Usuń