Dziś na obiad postanowiłam zrobić kapuśniak :)
Potrzebne składniki:
- sól,
- marchew,
- kapusta kwaszona,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- seler,
- por,
- golonka,
- jarzynka,
- ziemniaki,
- kasza jęczmienna
- Golonkę wkładamy do garnka, zalewamy wodą.
- Dodajemy warzywa, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego.
- Solimy.
- Dodajemy 3-4 czubate łyżki kaszy jęczmiennej,
- Wkładamy marchew i seler.
- Kapustę kroimy, odciskamy sok.
- Wrzucamy do garnka.
- Gotujemy do miękkości golonki. Ziemniaki gotujemy osobno.
Smacznego !
Wsunąłbym taką goloneczkę z kapusty :)
OdpowiedzUsuń:D
Usuńidealna zupa na jesienne chłody:)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńTypowe, syte, polskie danie. Mniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńPycha :)
UsuńAle bym wsunęła taki kapuśniaczek. Dawno nie jadłam, bo u mnie w domu nikt nie lubi:(((
OdpowiedzUsuńU mnie większość lubi :)
Usuńo kurcze, ale mi narobiłaś ochoty - jutro chyba jakąś kwaśnicę zrobię :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńKapuśniak u mnie też robi się na golonce, ewentualnie na żeberkach wędzonych, ale na światłej kapustce :) Pyszne :)
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia, jaka to jest światła kapusta, ale na pewno jest pyszna ;)
Usuńidealna zupka na teraźniejsza pogodę:)
OdpowiedzUsuńteraz tylko takie mi smakują:D
Cieszę się ;)
UsuńTeż bym zjadła taką zupkę ale u mnie męnż nie lubi:/
OdpowiedzUsuńNo widzisz :) To zrób dla Osinka ;p
Usuń