niedziela, 25 listopada 2012

Nalewka z głogu z suszonymi śliwkami, rodzynkami i miodem.

Nalewka głogowa ma właściwości lecznice. Najlepsza jest po leżakowaniu przez 3-6 miesięcy.


Potrzebne składniki:
  • 2 kg głogu, 
  • 1 l spirytusu, 
  • 1 l wody, 
  • opakowanie suszonych śliwek, 
  • 50 g rodzynek, 
  • pół laski wanilii /cukier waniliowy , 
  • 1 kg cukru, 
  • szklanka miodu


Sposób wykonania:

  1. Głóg myjemy, najlepiej po przymrozkach, wsypujemy do słoika. Dodajemy cukier waniliowy. Naprzemiennie dokładamy śliwki i rodzynki z głogiem.
  2. Mieszamy litr spirytusu z litrem przegotowanej zimnej wody i zalewamy głóg.
  3. Zakręcamy i odstawiamy na 6 tygodni, co jakiś czas ruszamy słoikiem. Następnie zlewamy płyn. 
  4. Przygotowujemy syrop cukrowy - gotujemy kilo cukru, szklanka miodu, szklanka wody. Zagotowujemy i studzimy. Dolewamy do płynu, odstawiamy do sklarowania na kilka dni i przelewamy do butelek.

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. Lubię robić nalewki. Takiej jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  2. A to ciekawe! Ja alkoholu nie używam, ale chętnie bym zrobiła taki napar, wywar z głogu tylko nie wiem skąd go wziąć - gdzie kupujesz głóg?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spytaj znajomych, może ktoś ma :) Ja nie kupuję;p

      Usuń
  3. Na moje to jest dzika róża ( Rosa canina ) a nie głóg :))))

    OdpowiedzUsuń