niedziela, 23 grudnia 2012

Barszcz wigilijny według przepisu Magdy Gessler.

Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler zrobiłam dzięki przepisowi Helki. Zamiast octu dębowego użyłam cytrynkę. Również wyszedł przepyszny :) Podawać z uszkami- KLIK.

Barszcz wigilijny.


Potrzebne składniki:
  • 1 kg buraków,
  • 5 borowików,
  • por z liśćmi,
  • obierki z 2 jabłek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebulę,
  • 2liście laurowe,
  • 3 ziela angielskie,
  • 2 goździki,
  • pieprz, 
  • kmin rzymski,
  • cytryna 

Sposób wykonania:
  1. Buraki obrać i pokroić.
  2. Zalać zimną wodą.
  3. Cebulę i por pokroić i smażyć bez oleju.
  4. Do buraków dodajemy grzyby, liście laurowe, ziela angielskie, goździki, pieprz i szczyptę kminu rzymskiego. Nie solić ! 
  5. Przeduszamy z 2 ząbki czosnku.
  6.  Obieramy 2 jabłka. Dodajemy obierki do zupy. 
  7.  Cebulę i por smażymy na brązowy kolor. Dodajemy do buraków. 
  8. Dodajemy sok z cytryny. Przecedzamy,  zostawiamy tylko buraki.
  9. Drugiego dnia tylko podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia

Smacznego !

10 komentarzy:

  1. u Ciebie tradycyjnie już coś pysznego i ciekawego, ciekawią mnie zawsze przepisy Magdy Gessler, jestem ciekawa jak smakują, muszę coś kiedyś wypróbować z jej propozycji (nogawkuchni.blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń
  2. super uwielbiam zapach gotującego się barszczu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm dla mnie wyższa szkoła...nigdy nie gotowałam barszczu sama:)

    OdpowiedzUsuń
  4. halo wszystkim ,a te grzyby to maja byc suszone czy swieze?

    OdpowiedzUsuń
  5. A gotuje się go bo w przepisie nie ma gotowania.

    OdpowiedzUsuń