Przepis na barszcz wigilijny Magdy Gessler zrobiłam dzięki przepisowi Helki. Zamiast octu dębowego użyłam cytrynkę. Również wyszedł przepyszny :) Podawać z uszkami- KLIK.
Potrzebne składniki:
- 1 kg buraków,
- 5 borowików,
- por z liśćmi,
- obierki z 2 jabłek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebulę,
- 2liście laurowe,
- 3 ziela angielskie,
- 2 goździki,
- pieprz,
- kmin rzymski,
- cytryna
Sposób wykonania:
- Buraki obrać i pokroić.
- Zalać zimną wodą.
- Cebulę i por pokroić i smażyć bez oleju.
- Do buraków dodajemy grzyby, liście laurowe, ziela angielskie, goździki, pieprz i szczyptę kminu rzymskiego. Nie solić !
- Przeduszamy z 2 ząbki czosnku.
- Obieramy 2 jabłka. Dodajemy obierki do zupy.
- Cebulę i por smażymy na brązowy kolor. Dodajemy do buraków.
- Dodajemy sok z cytryny. Przecedzamy, zostawiamy tylko buraki.
- Drugiego dnia tylko podgrzewamy, nie doprowadzamy do wrzenia
Smacznego !
u Ciebie tradycyjnie już coś pysznego i ciekawego, ciekawią mnie zawsze przepisy Magdy Gessler, jestem ciekawa jak smakują, muszę coś kiedyś wypróbować z jej propozycji (nogawkuchni.blogspot.com)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
Usuńsuper uwielbiam zapach gotującego się barszczu :)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńMmm dla mnie wyższa szkoła...nigdy nie gotowałam barszczu sama:)
OdpowiedzUsuńA żałuj ;)
Usuńhalo wszystkim ,a te grzyby to maja byc suszone czy swieze?
OdpowiedzUsuńJa dałam suszone:)
UsuńA gotuje się go bo w przepisie nie ma gotowania.
OdpowiedzUsuńOczywiście, że tak.
Usuń