Kolejne przepyszne ciasto z galaretką i brzoskwiniami :)
Potrzebne składniki:
- 8 jajek,
- 8 łyżek cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki kartoflanki,
- cukier waniliowy,
- 2 galaretki brzoskwiniowe,
- słoik brzoskwiń,
- lukier królewski,
- posypka cukrowa,
- 1,5 kg jabłek,
- 2 duże jogurty brzoskwiniowe
Sposób wykonania:
- Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
- Oddzielamy jajka od zółtek.
- Cukier waniliowy dodajemy do mąki.
- Dodajemy aromat do zółtek.
- Dodajemy szczyptę soli do białek.
- Ubijamy na sztywną pianę.
- Dodajemy cukier.
- Wrzucamy zółtka.
- Ubijamy.
- Dodajemy mąkę.
- Wylewamy na blachę posmarowaną tłuszczem, bez papieru.
- Pieczemy 30 min. w 150 st.
- Wykładamy, przekrawamy zimny na pół.
- Na blachę kładziemy papier i dolną część biszkoptu.
- Jabłka - 1,5 kg kroimy w plasterki.
- Dodajemy cukier waniliowy i 0,5 szklanki wody.
- Rozgotowywujemy i dodajemy 2 galaretki brzoskwiniowe.
- Zostawiamy do przestygnięcia.
- Wylewamy na biszkopt.
- Rozprowadzamy.
- Brzoskwinie odcedzamy z kompotu, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół.
- Wykładamy na masę jabłkową.
- Zagotowywujemy szkalnkę wody, wsypujemy 2 brzoskwiniowe galaretki, zostawiamy do wystygnięcia.
- Gdy już prawie stężeją dodajemy jogurty.
- Roztrzepujemy.
- Wylewamy na warstwę brzoskwiń.
- Nakładamy wierzchnią warstwę biszkoptu.
- Smarujemy lukrem królewskim.
- Posypujemy posypką.
Smacznego!
no jakie ładne i proste ciacho ;)
OdpowiedzUsuńI jakie pyszne ;)
Usuńaż ślinka cieknie ;)
OdpowiedzUsuńNo raczej ;D
Usuńproszę podać wymiary blach i chyba 4 galaretki?
OdpowiedzUsuńMyślę, że z tych agrestowych zrezygnowałam w trakcie wykonywania ciasta.
UsuńBlachy dokładnie nie zmierzę, bo nie mam sposobności akurat, ale obstawiam koło 40 cm * 20 cm plus minus.