piątek, 21 grudnia 2012

Biszkoptowa szarlotka z jogurtową pianką i brzoskwiniami.

Kolejne przepyszne ciasto z galaretką i brzoskwiniami :)


Potrzebne składniki:
  • 8 jajek,
  • 8 łyżek cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki kartoflanki,
  • cukier waniliowy,
  • 2 galaretki brzoskwiniowe,
  • słoik brzoskwiń,
  • lukier królewski,
  • posypka cukrowa,
  • 1,5 kg jabłek,
  • 2 duże jogurty brzoskwiniowe 

Sposób wykonania:
  1. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Oddzielamy jajka od zółtek.
  3. Cukier waniliowy dodajemy do mąki.
  4. Dodajemy aromat do zółtek.
  5. Dodajemy szczyptę soli do białek.
  6. Ubijamy na sztywną pianę.
  7. Dodajemy cukier.
  8. Wrzucamy zółtka.
  9. Ubijamy.
  10. Dodajemy mąkę.
  11. Wylewamy na blachę posmarowaną tłuszczem, bez papieru.
  12. Pieczemy 30 min. w 150 st.
  13. Wykładamy, przekrawamy zimny na pół.
  14. Na blachę kładziemy papier i dolną część biszkoptu.
  15. Jabłka - 1,5 kg kroimy w plasterki. 
  16. Dodajemy cukier waniliowy i 0,5 szklanki wody.
  17. Rozgotowywujemy i dodajemy 2 galaretki brzoskwiniowe.
  18. Zostawiamy do przestygnięcia.
  19. Wylewamy na biszkopt.
  20. Rozprowadzamy.
  21. Brzoskwinie odcedzamy z kompotu, obieramy ze skórki, przekrawamy na pół.
  22. Wykładamy na masę jabłkową.
  23. Zagotowywujemy szkalnkę wody, wsypujemy 2 brzoskwiniowe galaretki, zostawiamy do wystygnięcia.
  24. Gdy już prawie stężeją dodajemy jogurty.
  25. Roztrzepujemy.
  26. Wylewamy na warstwę brzoskwiń.
  27. Nakładamy wierzchnią warstwę biszkoptu.
  28. Smarujemy lukrem królewskim.
  29. Posypujemy posypką.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. no jakie ładne i proste ciacho ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. proszę podać wymiary blach i chyba 4 galaretki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że z tych agrestowych zrezygnowałam w trakcie wykonywania ciasta.

      Blachy dokładnie nie zmierzę, bo nie mam sposobności akurat, ale obstawiam koło 40 cm * 20 cm plus minus.

      Usuń