Bardzo lubię jabłecznik, więc postanowiłam go zrobić :)
Potrzebne składniki:
- Tyle ile ważą jajka, np. 7 jajek to 0,5kg to dodajemy 0,5 kg cukru, 0,5 kg mąki ;
- cukier waniliowy,
- jabłka,
- aromat,
- margaryna,
- cukier,
- proszek do pieczenia,
- mąka ziemniaczana,
- cukier puder
Sposób wykonania:
- Wkładamy 2 kostki tłuszczu ( 0,5 kg )
- Dodajemy 0,5 kg cukru i ucieramy.
- Dodajemy na przemian 2 jajka, część mąki.
- Mąkę dajemy 40 dag pszennej i 10 dag kartoflanki.
- Dodajemy 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dobrze mieszamy, nie ucieramy za długo.
- Wykładamy na blachę.
- Kilogram jabłek ucieramy, dajemy na durszlak, ale odciekł sok z jabłek.
- Posypujemy 1 cukrem waniliowym.
- Dodajemy 2 łyżki cukru.
- Delikatnie mieszamy.
- Wykładamy na ciasto.
- Kruszyona: 1/3 kostki tłuszczu, 2 łyżki cukru, 6 łyżek mąki pszennej, 2 łyżki kartoflanki, wyrabiamy i nakładamy na ciasto.
- Pieczemy ok. 45 min. w 180st.
- Posypujemy cukrem pudrem po upieczeniu.
Smacznego!
Uwielbiam jabłecznik :) Ten wygląda super!
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuńmoje ulubione ciasto! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńKocham ciasta z jabłkami a tak dzis za mna chodzi szarlotka a dopiero w piątek bede miała czas by ja zrobić. Ach Pyszne to twoje ciacho i mnie kusisz:)
OdpowiedzUsuńWybacz ;)
UsuńMMMMM musiało być przepyszne!
OdpowiedzUsuńByło ;)
UsuńO ja :)) Super.
OdpowiedzUsuńNo ;)
UsuńPodoba mi się bardzo:) Muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńNajlepsze ciasto ;) i zawsze inaczej smakuje ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
Usuńa ja mam taką ochotę na jabłecznik:D
OdpowiedzUsuńaaaaaaa
pycha!
:D
UsuńSuper! Jaki prosty przepis!
OdpowiedzUsuńno
Usuń