niedziela, 26 lipca 2020

Ciasto Shrek.

Ciasto Shrek zdecydowanie należy do moich ulubionych słodkości.


Potrzebne składniki:
  • 6 jajek,
  • 6 łyżek mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki kartoflanki,
  • 6 łyżek cukru,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • litr soku Pysio,
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru,
  • pół litra śmietany 30%,
  • 4 galaretki zielone,
  • 2 opakowania delicji wiśniowych,
  • fix do śmietany,
  • cukier puder,
  • cukier waniliowy,
  • aromat 

Sposób wykonania:
  1. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka oddzielamy od żółtek.
  3. Cukier waniliowy dodajemy do mąki.
  4. Do żółtek dodajemy trochę aromatu.
  5. Do białek dodajemy szczyptę soli.
  6. Ubijamy na sztywną pianę. 
  7. Dodajemy 6 łyżek cukru,
  8. Wrzucamy żółtka.
  9. Powoli dodajemy mąkę.
  10. Mieszamy na lekkich obrotach.
  11. Wylewamy na blachę.
  12. Pieczemy 20 min. w 150 st.
  13. 2/3 butelki soku Pysio wlewamy do garnka
  14. Do 1/3 soku wsypujemy 3 budynie.
  15. Roztrzepujemy.
  16. Zagotowujemy Pysia. Wlewamy rozpuszczone budynie.
  17. Zagotowujemy budyń, energicznie roztrzepując.
  18. Lekko przestudzony wylewamy na biszkopt.
  19. Rozsmarowujemy.
  20. Po całkowitym wystygnięciu układamy delicję czekoladą do góry. 
  21. Do naczynia wlewamy śmietanę. 
  22. Dodajemy fix i łyżkę cukru pudru.
  23. Trzepiemy.
  24. Zagotowujemy szklankę wody, wsypujemy 2 zielone galaretki i zostawiamy do wystygnięcia, prawie do stężenia.
  25. Stężoną galaretkę wlewamy do ubitej śmietany i delikatnie roztrzepujemy.
  26. Smarujemy na delicje.
  27. 3,5 szklanki wody zagotowujemy, wsypujemy 2 zielone galaretki.
  28. Wylewamy na blachę, gdy zaczyna gęstnąć.  Wstawiamy do lodówki do zmrożenia.
Smacznego !

3 komentarze: