Pomysł na to danie zaczęrpnęłam z bloga Anulli , wyszło przepyszne ;) Oczywiście musiałam zmodyfikować wersję bez mięsa.
Potrzebne składniki:
- 30 dag pieczarek,
- 400g makaronu penne,
- 0,5 l wody i kostka rosołowa,
- kostka sera topionego śmietankowego – 100g,
- 4 łyżki mąki ,
- 2-3 ziela angielskie,
- liść laurowy ,
- sól ,
- pieprz ,
- olej
Sposób wykonania:
- Olej rozgrzewamy.
- Pieczarki obieramy i kroimy na talarki.
- W między czasie wlewamy 2 szklanki wody.
- Gotujemy ,dodajemy kostkę rosołową lub dajemy 1/2 l bulionu.
- Pieczarki przesmażamy.
- Dodajemy 100 g serka topionego.
- Rozrabiamy z 4 łyżki mąki w 2 łyżkach wody.
- Całość mieszamy.
- Wrzucamy do wody z kostką.
- Dodajemy z 3 liście laurowe.
- Z 2-3 ziela angielskie. Solimy i pieprzymy.
- Gotujemy wodę na makaron.
- Solimy.
- Gotujemy według zaleceń.
- Na koniec dolewamy szklankę wody.
- Odcedzamy.
- Polewamy sosem.
Smacznego !
Uwielbiam takie zestawienie. Ale właśnie sobie zdałam sprawę z tego, że ja nigdy nie obieram pieczarek, tylko myję i kroję :D Ale nigdy nic mi nie było.
OdpowiedzUsuńNo widzisz;p
UsuńPyszności;)
OdpowiedzUsuńNo:)
Usuńcudowne! uwielbiam makaron z serkiem topionym :)
OdpowiedzUsuńJa też lubię;p
UsuńMusi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńJest ;)
Usuńcieszę się, że smakowało:) oj powiem, że pyszności!:)
OdpowiedzUsuńNo zgadzam się ;)
Usuńnie wytrzymam pychota!!
OdpowiedzUsuńZrób ;p
Usuń