Sos musztardowy idealnie nadaje się np. do ziemniaków puree i jajek gotowanych na twardo.
Potrzebne składniki:
- Łyżeczka cukru,
- szczypta soli,
- 1/3 szklanki wody,
- pół kostki tłuszczu,
- 2 łyżki musztardy,
- 1 łyżka mąki,
- mleko
Sposób wykonania:
- Tłuszcz przesmażamy.
- Dodajemy łyżkę mąki.
- Mieszamy. Studzimy.
- 1/3 szklanki wody wlewamy do garnka.
- Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy do sosu.
- Dodajemy do ostudzonego sosu.
- Dolewamy trochę śmietany.
- Dodajemy 2 łyżki musztardy.
- Dodajemy łyżeczkę cukru i trochę mleka.
- Mieszamy.
Smacznego !
Jajka bardzo lubię, ale za tym sosem nie przepadam.
OdpowiedzUsuńJa za musztardowym nie przepadam, natomiast czosnkowy już tak!
OdpowiedzUsuńMój kanał
Blog ;)
Chętnie wypróbuję ten przepis, bo lubię musztardę :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com