Krupnik robiłam pierwszy raz w życiu, więc troszkę się go obawiałam, ale wyszedł bardzo dobry:)
Potrzebne składniki:
- Żeberka wędzone,
- kasza jęczmienna,
- ziemniaki,
- włoszczyzna,
- czosnek,
- masło,
- śmietana 18 %,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- pieprz,
- sól,
- magi,
- cebula
- Żeberka kroimy w wąskie paski.
- Wrzucamy do wody, dodajemy ziele angielskie, liśc laurowy, sól - gotujemy do miękkości w 2,5 l wody ok. 1,5 h.
- Łyżkę masła roztapiamy.
- Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i przesmażamy.
- Dodajemy poszatkowane warzywa i przesmażamy.
- Po ugotowaniu wyjmujemy żeberka, wrzucamy warzywa. Chwilę dusimy i dodajemy 2-3 łyżki kaszy.
- Gotujemy ok. 10 minut.
- Ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do zupy, dodajemy 2 ząbki czosnku drobno pokrojone.
- Żeberka obieramy z kości i kroimy na drobne kawałki.
- Mięso dodajemy do zupy, zabielamy śmietaną.
Smacznego !
Bardzo często gotuję krupnik i dodaję suszone grzybki ale jeszcze nie gotowałam na wędzonych żeberkach...muszę skorzystać z tego przepisu, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPycha ;)
Usuńpyszna konkretna zupka:) pycha:)!
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
UsuńKrupnik to jedna z nielicznych zup, które lubię. :)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
Usuńpychota!!
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńJa w ogóle lubię zupy na żeberkach :) pyyyyszna :)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńPyszna taka zupka ;)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńWygląda smacznie, ale jakoś szczególnie nie przepadam:-p
OdpowiedzUsuńSzkoda;p
Usuń