Nie ma to, jak taki domowy żurek na zakwasie, palce lizać ;) Przepis zaczęrpnęłam od Oli ;)
- 1 szklanka mąki żytniej,
- 1 l przegotowanej wody,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 liście laurowe,
- 4 ziela angielskie,
- czarny pieprz,
- 1 kromka czerstwego chleba razowego,
- 3-4 łyżki otrębów żytnich
Sposób wykonania:
- 1 szklankę mąki wsypujemy do słoika.
- Dodajemy do słoika 4 liście laurowe, 4 ziela angielskie, pieprz.
- Ząbki czosnku nacinamy i dodajemy do słoika.
- Zalewamy litrem przegotowanej wody.
- Dodajemy kromkę czerstwego chleba.
- Odstawiamy na 3-4 dni w ciepłe miejsce.
Smacznego !
Zawsze chciałam zrobić taki zakwas! Może w końcu się skuszę:)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
Usuńja też zakisiłam:)
OdpowiedzUsuńFajnie:)
Usuńżurek na zakwasie pyszna sprawa:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńPyszna zupka na domowym zakwasie:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
UsuńWiesz ze nigdy zakawasu sama nie robiłam? a to wydaje sie takie łatwe. Musze spróbować.
OdpowiedzUsuńJa też pierwszy raz ;)
Usuń