Zupę fasolową już kiedyś gotowałam, tym razem przepis z parzonym boczkiem i wędzoną kiełbasą.
- parzony boczek,
- wędzona kiełbasa,
- cebula,
- sól,
- pieprz,
- marchew,
- por,
- seler,
- pietruszka,
- ziemniaki,
- fasola,
- koperek,
- cukier,
- cytryna,
- śmietana
Sposób wykonania:
- Boczek z kiełbasą kroimy i przesmażamy, dorzucamy cebulę.
- Całość przesmażamy. Wkładamy do garnka z wodą.
- Fasolę moczymy dzień wcześniej, dodajemy ją do garnka.
- Gotujemy na wolnym ogniu.
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy.
- Przygotowujemy warzywa, kroimy.
- Wrzucamy do zupy, gdy fasola jest prawie miękka.
- Delikatnie gotujemy.
- Wduszamy sok z pół cytryny lub łyżkę octu do smaku.
- Dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.
- Dodajemy koperek.
Smacznego !
Ooo przupomniało mi się, że dawno nie jadłam... :p
OdpowiedzUsuńHehe ;)
UsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńpysznie wygląda, ale nie dla mnie nie jadam fasoli brzuch mnie po niej boli - o rymowanka mi wyszła :D
OdpowiedzUsuńNo nie wszystko mi też służy.
Usuńsyta, rozgrzewająca zupka na mroźny dzionek:) mmmm
OdpowiedzUsuńDokładnie.
UsuńPycha, jak u babci:)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że Ci się dobrze kojarzy;p
UsuńUwielbiamy taką zupę :)
OdpowiedzUsuńDoskonale:)
UsuńNie przepadam akurat za tym daniem:)
OdpowiedzUsuńNie każdy wszystko lubi:)
Usuń