Nowa odsłona zielonego Shreka, równie smaczna:)
- 6 jajek,
- 6 łyżek mąki pszennej,
- 1 łyżka mąki kartoflanki,
- 6 łyżek cukru,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- litr soku Pysio różowego,
- 3 budynie śmietankowe bez cukru,
- pół litra śmietany 30%,
- 4 galaretki różowe,
- 2 opakowania delicji różowych,
- cukier puder,
- cukier waniliowy,
- aromat
Sposób wykonania :
- Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka trzepiemy na sztywną pianę, dodajemy 6 łyżek cukru, żółtka, 6 łyżek mąki pszennej i 1 łyżkę kartoflanki.
- Mieszamy.
- Dorzucamy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Wylewamy do formy.
- Pieczemy ok. 15-20 min w 150 st.
- Do 1/3 soku wsypujemy 3 budynie. Mieszamy.
- 2/3 soku zagotowujemy.
- Wlewamy rozpuszczone budynie.
- Dokładnie mieszamy.
- Zostawiamy do wystygnięcia.
- 1/2 l śmietany 30% ubijamy na sztywno.
- Na biszkopt dodajemy wystygniętą masę budyniową.
- Wykładamy delicje.
- Do śmietany dodajemy 2 prawie zgęstnięte różowe galaretki .
- Wylewamy do formy.
- Wstawiamy do lodówki do całkowitego zgęstnięcia.
- Możemy ułożyć jakąś dekorację z wydrążonych wiśni.
- Zalewamy jedną galaretką.
- Zostawiamy do stężenia.
Smacznego !
uwielbiam takie ciasta/ torty! biszkopt i owoce, pycha :)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńuwielbiam takie zimne ciasta...
OdpowiedzUsuńJa też:)
Usuńzrobię, na pewno! :)
OdpowiedzUsuńSuper:)
UsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńDokładnie!
Usuńz checią bym zjadła, takie z owocami to mój ulubiony rodzaj!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
Cieszę się:)
Usuń