sobota, 22 czerwca 2013

Gołąbki z młodej kapusty z koncentratem pomidorowym Valfruta passata.

W tym roku pierwszy raz robiłam gołąbki z młodej kapusty ;) Wiecie, jaką miałam radochę, gdy wyszły dobre i wszyscy chwalili ;D

Potrzebne składniki:
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 2, 3 duże młode kapusty
  • sól, pieprz do smaku
  • 15 dag pieczarek
  • 2 pomidory ( opcjonalnie przecier pomidorowy )
  • 1/2 szklanki przecieru pomidorowego ( ja użyłam Valfruta passata )
  • kilka kropel oleju ( ja użyłam Olitalia olej ryżowy )
  • majeranek
  • 1 cebula
  • garść koperku
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ryżu


Sposób wykonania:
  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę.
  2. Następnie ,,oparzamy" kapustę z obydwu stron. Zdejmujemy jej delikatnie liście.
  3. Na blacie układamy sobie najlepiej po 2 listki.
  4. Na patelni przesmażamy cebulę ze startymi drobno pieczarkami. Solimy i pieprzymy do smaku.
  5. Gotujemy ryż, zostawiamy do ostygnięcia.
  6. Dodajemy do ryżu przesmażone pieczarki oraz zmielone mięso mielone.
  7. Wbijamy jajko, dodajemy pokrojony drobno koperek oraz majeranek.
  8. Wyrabiamy farsz.
  9. Kładziemy po łyżce na pierwszy liść kapusty.
  10. Zawijamy, zwijając końce do środka, aby powstał jak najmniejszy.
  11. Następnie owijamy dużym liściem.
  12. Z 2 pomidorów przygotowujemy przecier - opcjonalnie możemy dać więcej przecieru.
  13. Dodajemy 1/2 szklanki przecieru pomidorowego rozcieńczonego z wodą.
  14. Układamy w dużym garnku gołąbki.
  15. Przykrywamy i gotujemy aż do miękkości.

Smacznego !



32 komentarze:

  1. pysznie wyglądają, bardzo lubię gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ ja tu pyszności widzę!!! Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wytypowałam Twój blog do nagrody Liebster Blog Award. Więcej informacji znajdziesz na moim blogu: http://makebakingeasier.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. O kurczę, że ja jeszcze nie pomyślałam ,że mogę je zrobić z młodej kapusty! Na pewno były pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam :) ale jak mam zrobi hi hi moje sie rozpadają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A moje się trzymają ;) Zawijaj kapustę do środka jak najbardziej.

      Usuń
  6. Uwielbiam. Koniecznie muszę zrobić:))

    OdpowiedzUsuń
  7. z młodej? da się?! spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie gołąbki:)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam gołąbki, też mnie ostatnio naszło ale kupiłam bo do zrobienia samej mam jeszcze opory i z racji upału pochłonęłam na zimno;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja wolę domowe, te kupne jakoś mnie odpychają szczerze powiedziawszy, ale cieszę się, że Ci smakowały ;)

      Usuń
  10. Lubie gołąbki.zwłaszcza z młodej kapusty..

    OdpowiedzUsuń
  11. Też mi ostatnio przyszły do głowy gołąbki, choć w takim upale nie chce się ich robić :(
    A po za tym przeczytała tytuł : gołąbki z modrej kapusty :) i potem się dziwię, że przecież zielona O.O

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No trochę ciepło jest, ale za to jaka nagroda ;)

      Usuń
  12. Nigdy nie robiłam z młodej kapusty gołabków:)

    OdpowiedzUsuń
  13. domowe najlepsze, z młodej kapuchy boskie, dawno nie jadłam:(

    OdpowiedzUsuń