czwartek, 20 czerwca 2013

Pomarańczowiec na a'la kruchym cieście z dodatkiem Sunquick pomarańcza.

W sumie długo zastanawiałam się do czego mogłabym wykorzystać sok z pomarańczy, aż w końcu wpadłam na pomysł ,,pomarańczowca" ;) Jak to zwykle bywa pomysł ewoluował w mojej głowie wraz z kolejnymi etapami wykonywania ciasta.



Potrzebne składniki:
  • 1/5 kostki masła, 
  • 1 i 1/3 szklanki mąki, 
  • 2 żółtka, 
  • 1/5 szklanki cukru, 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • 1,5 czubatej łyżki śmietany, 
  • szczypta soli,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego ( ja użyłam Sunquick pomarańcza ),
  • 1,2 pomarańcze,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 3 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru.

Sposób wykonania:

  1. Z 2 żółtek, 1/5 kostki tłuszczu, 1 i 1/2 czubatej łyżki śmietany, 1 i 1/3 szklanki mąki, 1/5 szklanki cukru, 1 łyżeczki proszku do pieczenia i szczypty soli wyrabiamy ciasto.
  2. Wykładamy je do wyłożonej papierem i posmarowanej tłuszczem tortownicy.
  3. Pieczemy ok. 15 min. 1 80 st.
  4. Zostawiamy do wystygnięcia.
  5. 3 szklanki mleka oraz 1/2 szklankę soku pomarańczowego doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy 3 łyżki cukru.
  6. Dodajemy rozrobione w 1/2 szklance mleka 2 budynie waniliowe.
  7. Mieszamy, zostawiamy do wystygnięcia.
  8. 2,5 szklanki wody zagotowujemy z 1 szklanką soku pomarańczowego. Rozpuszczamy 2 galaretki pomarańczowe, zostawiamy do lekkiego stężenia.
  9. Na wystudzone a'la kruche ciasto wylewamy budyń. Wstawiamy do lodówki/
  10. Kładziemy obraną pomarańczę.
  11. Zalewamy prawie tężejącą galaretką.
  12. Zostawiamy w lodówce na kilka godzin do całkowitego stężenia.

Smacznego !



24 komentarze:

  1. smakowity pomarańczowiec:) ale najbardziej chodzi mi o sok! wieki go nie piłam - kojarzy mi się z dzieciństwem i cudownym smakiem. ciekawe czy teraz bym go podobnie oceniła:P muszę go kupić kiedy znów:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie ;) Świetnie podkreślił smak torciku !

      Usuń
  2. Zaraz będę i pomogę Wam go zjeść ; p

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie i pewnie tak też smakuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe ciasto:) Wygląda bardzo pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. rety wygląda bajecznie, narobiłaś mi ochoty :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta:) Muszę takie zrobić jak najszybciej!

    OdpowiedzUsuń
  7. ciacho mega orzeźwienie:) częstuję się!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda wspaniale, idealny na takie upały jak dziś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam takie ciasta, leciutkie i owocowe :) w sam raz na upały :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  10. Idealne połączenie smaków ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. bardzo oryginalny pomysł ;) myślę, że to ciacho smakowało obłędnie

    OdpowiedzUsuń