Chyba nie będzie dla nikogo nowiną, gdy powiem, że rogaliki drożdżowe wprost uwielbiam i to z każdym nadzieniem ;) Z tego powodu często goszczą na moim stole, dziś zapraszam na wersję jabłkową z wiórkami kokosowymi, mniam !
Potrzebne składniki:
- 1 kg mąki,
- 4 zółtka,
- 1 białko,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 łyżki oleju,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki tłuszczu,
- 10 dag drożdży
- 2,3 jabłka
- 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski
Sposób wykonania:
- Przygotowujemy ciasto drożdżowe z przepisu na to ciasto - klik
- Bierzemy część, rozwałkowujemy w kształt koła.
- Nacinamy po przekątnych, aby powstały nam trójkąty.
- Kładziemy pokrojone jabłka na podstawie.
- Posypujemy wiórkami kokosowymi.
- Zawijamy, podwijając boki.
- Kładziemy na wysmarowaną tłuszczem blachę.
- Zostawiamy kilka minut do wyrośnięcia.
- Pieczemy ok. 15 w 200 st.
- Zostawiamy do ostygnięcia.
- Możemy udekorować lukrem królewskim - klik
Jak zrobić dobry lukier?
OdpowiedzUsuńRogale wygladają cudnie!
http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/12/lukier-krolewski.html
UsuńTen wychodzi dobry, jeżeli chcesz, żeby Ci dłużej ,,wytrzymał" to zamiast białka daj wodę ;)
Zjadłabym i to kilka od razu. Na samą myśl o takich rogalikach aż poleciała mi ślinka.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
Usuńdla mnie bez lukru bo nie lubię:P a tak to porywam jednego:D
OdpowiedzUsuńMożna i tak ;)
Usuńale kusisz od rana:) pychota!
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
UsuńHmm ale wspaniałe rogaliczki:)
OdpowiedzUsuńDokłądnie:)
UsuńPrzepyszne !
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuńeh słodkości ;) a ja zapraszam na grilla, na szaszłyka http://www.zgrilla.pl/szaszlyki-ratatouille-z-grilla/ :)
OdpowiedzUsuńLecę spojrzeć ;)
Usuń