Gdy tylko zobaczyłam u Anuli makaron z serkiem topionym wiedziałam, że wykorzystam ten pomysł ;) Ja jednak postawiłam na wersję klasyczną, czyli pieczarki z boczkiem parzonym.
Potrzebne składniki:
- 500 g makaronu penne ( ja użyłam Arrighi penne rigate )
- 15 dag pieczarek
- 10 dag boczku parzonego
- 1 serek topiony ( ja użyłam duży Emmentaler )
- sól, pieprz do smaku
- ser żółty do posypania
- oliwa z oliwek ( ja użyłam Olitalia extra vergine )
Sposób przygotowania:
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie według zaleceń wskazanych na opakowaniu.
- W tym samym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek.
- Dodajemy pokrojone w dość duże kawałki pieczarki.
- Dorzucamy starty na tarce boczek parzony.
- Solimy i pieprzymy do smaku.
- Dodajemy cały serek topiony, łączymy składniki ze sobą.
- Makaron odcedzamy, łączymy z resztą składników.
- Wykładamy do naczynia żaroodpornego.
- Posypujemy startym żółtym serem.
- Zapiekamy ok. 15 min. w 160 st.
pycha:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńmniam, mniam
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńKocham zapiekanki:D Ta wygląda na pyszną!
OdpowiedzUsuńI taka jest ;)
UsuńUwielbiam, mogę jeść codziennie takie zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńNigdy nie pogardzę zapiekanką makaronową! :) P Y C H A!!!
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
Ja też nie ;)
UsuńUwielbiam zapiekanki, ale zielonego w niej brak, zielonego:D
OdpowiedzUsuńOj, to dodaj brokuła ;)
UsuńSuper :)
OdpowiedzUsuń:)
Usuńuwielbiam takie zapiekanki, sis robi ale inna pycha :)
OdpowiedzUsuńTo ja przepis poproszę ;)
UsuńWygląda zachęcająco:)
OdpowiedzUsuńZapraszam do Nas www.szarlottka.blogspot.com
Dziękuję ;)
Usuńpycha!:) jedne z moich ulubionych obiadów:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńOoo interesujące, chyba zmienię plany obiadowe na przyszły tydzień.
OdpowiedzUsuńChyba tak ;)
UsuńMniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuń