Wzorując się na przepisie na babkę włoską postanowiłam przygotować ciasto z malinami i galaretką. Powiem Wam, że zniknęło w mgnieniu oka ;)
Potrzebne składniki:- 1 kostka tłuszczu miękkiego
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- 2 szklanki mąki krupczatki
- 6 łyżek oleju ( ja użyłam olej ryżowy )
- 6 łyżek kartoflanki
- 2 łyżki octu/cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- maliny - ja dałam czarne i czerwone
- 3 galaretki malinowe
Sposób wykonania:
- Kostkę masła ucieramy ze szklanką cukru.
- Dodajemy 6 żółtek.
- Dosypujemy 2 szklanki mąki krupczatki, 6 łyżek kartoflanki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dodajemy 2 łyżki cytryny i 6 łyżek oleju.
- Mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywno.
- Dodajemy do ciasta. Mieszamy.
- Pieczemy ok. 40 min. w 180 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
- Przygotowujemy w 5 szklankach wody 3 galaretki malinowe.
- Wstawiamy do lodówki do prawie całkowitego stężenia.
- Dodajemy maliny, po miseczce każdego rodzaju.
- Mieszamy.
- Ciasto ,,obudowujemy" tekturkami, żeby nam galaretka nie wyleciała.
- Wylewamy galaretkę z owocami na ciasto.
- Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
musi być pyszne:)
OdpowiedzUsuńJest:)
Usuńmniam, mniam:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńjuz się wpraszam na kawałeczek:) bomba!
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
UsuńJak to ciasto tak smakuje jak wygląda to ja też się wpraszam ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
UsuńBardzo smaczne wyszło:)
OdpowiedzUsuńCieszę się,że smakowało:)
Usuń