czwartek, 11 lipca 2013

Babkowe ciasto z malinami i galaretką.

Wzorując się na przepisie na babkę włoską postanowiłam przygotować ciasto z malinami i galaretką. Powiem Wam, że zniknęło w mgnieniu oka ;)

Potrzebne składniki:
  • 1 kostka tłuszczu miękkiego
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 6 łyżek oleju ( ja użyłam olej ryżowy )
  • 6 łyżek kartoflanki
  • 2 łyżki octu/cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • maliny - ja dałam czarne i czerwone
  • 3 galaretki malinowe

Sposób wykonania:
  1. Kostkę masła ucieramy ze szklanką cukru.
  2. Dodajemy 6 żółtek.
  3. Dosypujemy 2 szklanki mąki krupczatki, 6 łyżek kartoflanki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  4. Dodajemy 2  łyżki cytryny i 6 łyżek oleju.
  5. Mieszamy.
  6. Białka ubijamy na sztywno.
  7. Dodajemy do ciasta. Mieszamy.
  8. Pieczemy ok. 40 min. w 180 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe.
  9. Przygotowujemy w 5 szklankach wody 3 galaretki malinowe.
  10. Wstawiamy do lodówki do prawie całkowitego stężenia.
  11. Dodajemy maliny, po miseczce każdego rodzaju.
  12. Mieszamy.
  13. Ciasto ,,obudowujemy" tekturkami, żeby nam galaretka nie wyleciała.
  14. Wylewamy galaretkę z owocami na ciasto.
  15. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego !



10 komentarzy: