Uwielbiam ciasto drożdżowe, tym bardziej z pianką z białek ;) Dodatkowe połączenie rabarbaru z wiśniami wyszło rewelacyjne !
Potrzebne składniki ( na dużą blachę lub 2 małe ):
- 1 kg mąki,
- 4 zółtka,
- 4 białka ( 1 do ciasta, 3 do ubicia )
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 łyżki oleju,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki tłuszczu,
- 10 dag drożdży
- rabarbar
- słoik drążonych lub świeżych wiśni
- wiórki kokosowe
- 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski
Sposób wykonania :
- Zagniatamy ciasto drożdżowe z przepisu - klik.
- Wykładamy na blachę wyłożoną papierem i wysmarowaną tłuszczem.
- Następnie ubijamy pozostałe 3 białka na sztywno z łyżką kartoflanki.
- Pianę wylewamy na ciasto.
- Układamy pocięty w kostkę rabarbar, który mieszamy z cukrem.
- Następnie wiśnie.
- Zagniatamy kruszonkę - tyle ile mąki tyle tłuszczu i cukru.
- Pieczemy ok. 30 min. w 200 st.
- Możemy polukrować lukrem królewskim - klik.
Smacznego !
Narobiłaś mi ochoty na takie ciacho.
OdpowiedzUsuńNie dziwię się:)
UsuńTo musi być przepyszne:)) Do wypróbowania:))
OdpowiedzUsuńSmaczne wyszło:)
UsuńHej zostałaś nominowana do The Versatile Blogger Award, zapraszam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńOk:)
Usuńwspaniale wygląda!
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńBardzo dobre takie ciasto:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńUwielbiam Twoje przepisy !
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńkwaśne owoce kocham!:D
OdpowiedzUsuńWspaniale:)
Usuń