Sezon na wiśnie trwa, więc aż żal byłoby nie zrobić domowego dżemu, który bardzo lubię ;)
Potrzebne składniki:
- 1,8-1,9 kg wydrążonych wiśni
- 0,8-0,9 kg cukru
- 2 konfiturexy
- sok z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
- Wiśnie myjemy, wydrążamy.
- Wkładamy do garnka, dodajemy 2 konfiturexy.
- Całość mieszamy. Gotujemy na ogniu kilkanaście minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy 90-90 dag cukru.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Szybko mieszamy, gotujemy 1 min.
- Zestawiamy z gazu i jeszcze chwilę mieszamy.
- Przygotowujemy wcześniej wyparzone słoiki, które nagrzewamy w piekarniku.
- Gorący dżem wlewamy do gorących słoików.
- Zakręcamy, odwracamy na kilka minut do góry dnem.
- Przykrywamy ręcznikiem na kilka godzin.
jeden z moich ulubionych smaków dżemu :)
OdpowiedzUsuńu mnie dziś był kompot z wiśni:)
A u mnie dziś będzie ;)
UsuńDomowe zdecydowanie najlepsze :D :)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
Usuńwygląda smacznie
OdpowiedzUsuńprzypomniałas mi że pora wiśnie zrywać
Czas, czas ;)
Usuńo muszę zrobić!
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńSmakowitości!
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
UsuńRobiłam z czereśni, a wiśniowy jakoś na razie mi "umknął":)
OdpowiedzUsuńMusisz to zmienić;p
Usuńwygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńDzięki:)
Usuńmmmmm pycha.
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
Usuń