wtorek, 30 lipca 2013

Konfitura z wiśni ( Konfitura wiśniowa ).

Wiśnie to jedne z moich ulubionych owoców, dlatego chcę mieć ich przetworzonych na zimę, jak najwięcej. Tym razem przepis na prostą konfiturę wiśniową.


Potrzebne składniki:
  • 2 kg wiśni
  • 0,8 - 1 kg cukru

Sposób wykonania:
  1. Wiśnie myjemy, wydrążamy.
  2. Zasypujemy cukrem i zostawiamy na kilka godzin, żeby puściły sok.
  3. Następnie przecedzamy je przez durszlak i wkładamy do garnka.
  4. Wygotowujemy wodę, często mieszając, żeby się nie przypaliły.
  5. Jeżeli chcemy mieć na zimę to wkładamy w gorące słoiki, które wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  6. Odwracamy na kilka minut do góry dnem, żeby się zamknęły słoiki.
  7. Przykrywamy ręcznikiem i zostawiamy na kilka godzin.

Smacznego !

16 komentarzy:

  1. super, będzie idealny do czarnolasu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie się zastanawiałam co zrobić z wiśniami podarowanymi przez dziadka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Klasyczna konfiturka :) mniamiś.


    Nominowałam Cię do zabawy zakładkowej opracowanej przez Martę, szczegóły tu:
    http://mkczytuje.blogspot.com/2013/07/zabawe-nie-niszcz-ksiazek-uzywaj.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie jestem świeżutko po zaprawieniu porcyjki:) Twoje zdjęcia wyglądają tak apetycznie, że mam ochotę na więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przesmacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm ! wygląda bajecznie i smakowicie! :)
    Pozdrawiam :*.

    OdpowiedzUsuń