Były już ogórki kiszone , były ogórki po warszawsku, czas na ogórki małosolne ;)
Potrzebne składniki:
- ogórki
- koper
- czosnek
- chrzan
- sól kamienna spożywcza
- woda
- Ogórki myjemy i zostawiamy namoczone na noc.
- Chrzan myjemy, obieramy.
- Czosnek obieramy.
- Do każdego słoika wrzucamy po ząbku czosnku, kawałku kopru i kawałki chrzanu.
- Ogórki układamy pionowo 2-poziomowo.
- W 1,5 l wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli kamiennej spożywczej.
- Zalewamy ogórki, aby woda wypełniła słoik po samą górę.
- Zamykamy, sprawdzamy, czy nic nie cieknie.
- Odstawiamy na kilka dni w ciepłe ciemne miejsce.
Smacznego !
najlepsze, pycha:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńUwielbiam takie ogórki :-)
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńJa też robię takie ogóreczki tylko nie w słoikach a w glinianym naczyniu:)
OdpowiedzUsuńMożna również tak ;)
UsuńUwielbiam :D już zjedliśmy trzy słoiki w tym roku :D
OdpowiedzUsuńPyszotka ;)
UsuńRobię tak samo, ale bez chrzanu, za to dodaję jeszcze liście wiśni :)
OdpowiedzUsuńO, ciekawy pomysł ;)
Usuńo tak! każdy je lubi:)
OdpowiedzUsuńZ pewnością ;)
UsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńI ja również ;)
UsuńPychota:)
OdpowiedzUsuńDokładnie ;)
Usuńmoje ulubione ogórki:D
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
Usuńnajlepsze! :D
OdpowiedzUsuńZgadza się:)
UsuńAle mi nimi zapachniało...
OdpowiedzUsuńNo:)
Usuńwczoraj na noc do domu przytachałam ze wsi dwa wiadra ogórków wielki gaz zakisiłam reszta czeka na dziś do pracy a ja uwielbiam składac weki :)
OdpowiedzUsuńNa zimę, jak znalazł ;)
Usuń