niedziela, 7 lipca 2013

Ogórki małosolne - szybkie w przygotowaniu.

Były już ogórki kiszone , były ogórki po warszawsku, czas na ogórki małosolne ;)


Potrzebne składniki:
  • ogórki
  • koper
  • czosnek
  • chrzan
  • sól kamienna spożywcza
  • woda

Sposób przygotowania:
  1. Ogórki myjemy i zostawiamy namoczone na noc.
  2. Chrzan myjemy, obieramy.
  3. Czosnek obieramy.
  4. Do każdego słoika wrzucamy po ząbku czosnku, kawałku kopru i kawałki chrzanu.
  5. Ogórki układamy pionowo 2-poziomowo.
  6. W 1,5 l wody rozpuszczamy 1 łyżkę soli kamiennej spożywczej.
  7. Zalewamy ogórki, aby woda wypełniła słoik po samą górę.
  8. Zamykamy, sprawdzamy, czy nic nie cieknie.
  9. Odstawiamy na kilka dni w ciepłe ciemne miejsce.
Smacznego !

24 komentarze:

  1. Uwielbiam takie ogórki :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robię takie ogóreczki tylko nie w słoikach a w glinianym naczyniu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam :D już zjedliśmy trzy słoiki w tym roku :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robię tak samo, ale bez chrzanu, za to dodaję jeszcze liście wiśni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale mi nimi zapachniało...

    OdpowiedzUsuń
  6. wczoraj na noc do domu przytachałam ze wsi dwa wiadra ogórków wielki gaz zakisiłam reszta czeka na dziś do pracy a ja uwielbiam składac weki :)

    OdpowiedzUsuń