środa, 23 września 2020

Pierogi z truskawkami z sosem truskawkowym

Nie ma to, jak domowe pierożki. Do tego nadziewane truskawkami i polane sosem z tych owoców, pyszotka ;)


Potrzebne składniki:
  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki gorącej wody
  • 1/2 łyżki oleju
  • 10 dkg truskawek
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka kartoflanki
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 żółtko
  • 1/8 szklanki cukru
  • ocet balsamiczny
  • truskawki

Sposób wykonania:
  1. Zarabiamy ciasto na pierogi z przepisu na szybkie ciasto - klik.
  2. Rozwałkowujemy.
  3. Wykrawamy kółka.
  4. Kładziemy w środek truskawki posypane cukrem.
  5. Lepimy brzegi, żeby nic nie wyleciało.
  6. Zagotowujemy wodę z osoloną wodą.
  7. Wrzucamy pierogi.
  8. Gotujemy ok. 5 min. od wypłynięcia.
  9. Przygotowujemy sos truskawkowy z octem balsamicznym - klik.
  10. Pierogi polewamy sosem.
Smacznego !

6 komentarzy: