środa, 3 lipca 2013

Rogaliki z ciasta drożdżowego z rabarbarem.

Tym razem rogaliki drożdżowe z rabarbarem, serdecznie zapraszam :)




Potrzebne składniki:
  • 1 kg mąki, 
  • 4 zółtka, 
  • 1 białko, 
  • szczypta soli, 
  • 3/4 szklanki cukru, 
  • 2 cukry waniliowe, 
  • 3 łyżki oleju,
  • 2 szklanki mleka, 
  • 1/2 kostki tłuszczu, 
  • 10 dag drożdży
  • rabarbar
  • wiórki kokosowe (opcjonalnie)
  • 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski


Sposób przygotowania:
  1. Wykonujemy ciasto drożdżowe z podanego przepis- klik.
  2. Bierzemy część ciasta, rozwałkowujemy na kształt okręgu.
  3. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, posypujemy cukrem.
  4. Kroimy ciasto po przekątnych, tak aby powstały nam trójkąty.
  5. Podstawę posypujemy wiórkami kokosowymi, nakładamy po 2-3 kostki rabarbaru.
  6. Zawijamy, podwijając boki do środka.
  7. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st.
  8. Zostawiamy na chwilkę do przestygnięcia.
  9. Możemy polukrować lukrem królewskim - klik.
Smacznego !

26 komentarzy:

  1. pyszne rogaliki:) i fajnie nadziane:D ale jak jak zwykle bez lukru:P

    OdpowiedzUsuń
  2. przepraszam bardzo, i jak jak mam schudnąć?

    OdpowiedzUsuń
  3. jeju jakie boskie:) a ja akurat mam ochotę na takiego rogala:D

    OdpowiedzUsuń
  4. oj wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmmm! coś pysznego! rabarbar kojarzy mi się z dzieciństwem i babcią :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Apetycznie to wygląda. Muszę sama spróbować zrobić takie pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  7. kupilismy rabarbar na ciastka i wyszedł kompot ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale pysznie wyglądają! Chętnie bym podkradła kilka do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. wszystko ładnie pięknie, ale po co ten rabarbar :P

    OdpowiedzUsuń