Wzorując się na przepisie na sos poziomkowy postanowiłam przygotować sosik truskakowy z olejem balsamicznym, który później wykorzystałam do pierogów :)
Potrzebne składniki:
- 10 dkg truskawek
- 1/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka kartoflanki
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 żółtko
- 1/8 szklanki cukru
- ocet balsamiczny ( ja użyłam Glassa gastronomica Ponti )
Sposób przygotowania:
- W rondelku doprowadzamy do wrzenia 1/8 szklanki mleka.
- W 1/8 szklance zimnego mleka rozpuszczamy 1 łyżeczkę kartoflanki.
- Dodajemy do wrzącego płynu.
- Żółtko ucieramy z 1/8 szklanką cukru.
- Składniki łączymy, mieszając energicznie.
- Dodajemy pokrojone w kostkę truskawki. Dodatkowo je rozduszamy.
- Dolewamy kilka kropli octu balsamicznego.
- Gotujemy cały czas mieszając. Pod przestygnięciu dodajemy 3,4 łyżki jogurtu naturalnego.
- Mieszamy i gotowe.
ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
Usuńmmm truskawki mogłabym jeść cały rok, pod każda postacią ;)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
Usuńpysznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńPrzepyszny sos!
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńNo mam taką nadzieję ;)
OdpowiedzUsuń