Nie wiem, jak Wy, ale ja pierogi uwielbiam. Z czystego wygodnictwa postanowiłam zrobić osobny post z ciastem na pierogi, żeby mieć od razu w jednym miejscu wszystko ;)
- 3 szklanki mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 1/2 łyżki oleju ( ja użyłam oliwę z oliwek Extra Vergine )
- Wsypujemy do miski 3 szklanki mąki.
- Wbijamy jajko.
- Dodajemy szczyptę soli oraz 2 łyżki oliwy.
- Dolewamy 1/2 szklanki gorącej wody.
- Całość wyrabiamy.
Też takie robie...mniam mnia...
OdpowiedzUsuńzapraszam do mnie. ; )
www.kosmetykizdrowieiuroda.blogspot.com
Cieszę się ;)
UsuńJa nigdy nie daję jajka, to wtedy ciasto jest mięciutkie ;) i dodaję do wody trochę mleka
OdpowiedzUsuńDzięki za rady, skorzystam ;)
UsuńJa daję jajko i też mi zawsze mięciutkie wychodzi;) Tylko, żeby było elastyczne i takie fajne to przed lepieniem (po wyrobieniu) musi trochę "odpocząć" ;)
UsuńOk:)
UsuńTez takie robię :)
OdpowiedzUsuńFajowo ;)
Usuńdziękuję za przepis, dodaję do ulubionych bo ciasto na pierogi to moja pięta achillesowa:)
OdpowiedzUsuńMiło mi ;)
Usuńteż tak robię:) mama czasem robi na masle zamiast oleju:)
OdpowiedzUsuńKolejna cenna uwaga, dzięki ;)
UsuńAch pierogi ;) Jak byłam w ciąży to potrafiłam robić raz w tygodniu :) Ale dodaję tylko żółtko, białko sprawia, że ciasto jest sztywne. Co ciekawe, na twardość ciasta ma też wpływ twardość stosowanej wody, na wodzie filtrowanej, bądź przegotowanej ciasto jest bardziej miękkie niż na mojej twardej jak kamień kranówce.
OdpowiedzUsuńU nas woda chyba dobra, bo ciasto mięciutkie ;)
Usuńdo tego jagody i rozpusta gotowa:)
OdpowiedzUsuńPyszotka ;)
UsuńNa pierogi to do mamy :) Te są najlepsze, takie z kapustą mniam. Ja nie lubię robić pierogów :) Leń po prostu jestem :)
OdpowiedzUsuńZ kapustką miałam na Boże Narodzenie ;)
UsuńBardzo proste w wykonaniu:)
OdpowiedzUsuńDokładnie;)
UsuńRObię podobnie jak Ty, z wodą i jajakiem;)
OdpowiedzUsuńAle bez oleju;)
No i z kilograma mąki bo mam mnóstwo fanów moich pierogów wokół mnie;)
Wspaniale.
Usuń