Nauczona doświadczeniem z ciastem z brzoskwiniami tym razem przygotowałam podwójną porcję :)
Potrzebne składniki:
- 250 g miękkiego masła
- 20 łyżek mąki pszennej
- 10 łyżek cukru
- 6 jajek
- łyżka soli
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- miseczka porzeczek
- sok z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
- cukier puder do posypania
- Wbijamy 6 jajek.
- Dodajemy 250 g miękkiego masła.
- Całość miksujemy albo ucieramy w misce.
- Dodajemy 20 łyżek mąki pszennej.
- Dosypujemy 10 łyżek cukru, łyżkę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Porzeczki obieramy, myjemy.
- Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem i ponownie smarujemy.
- Wylewamy ciasto.
- Wykładamy porzeczki.
- Pieczemy ok. 50 min. w 180 st.
- Posypujemy cukrem pudrem i zostawiamy do wystygnięcia.
Super ciasto :)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńO to może na przyszłą niedzielę upiekę :) Lubię czerwone porzeczki :)
OdpowiedzUsuńFajnie:)
Usuńpysznie się prezentuje, szkoda, że mi się piekarnik popsuł :(
OdpowiedzUsuńOjej.
UsuńAle narobiłaś mi ochoty na porzeczkowe ciasto:)
OdpowiedzUsuńWięc do dzieła:)
Usuńpyszne ciacho:)lubię te kwaskowate cuda:)
OdpowiedzUsuńJa też:)
UsuńBardzo mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńCieszę się:)
Usuńpyszności:)
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
Usuńpyszniutkie, letnie smaczki:) nie ma lepszych!
OdpowiedzUsuńTeż tak sądzę:)
Usuńa u mnie akurat dojrzałe porzeczki w ogródku :) trzeba je wykorzystać :P
OdpowiedzUsuńWspaniale:)
UsuńUwielbiam ciasta porzeczkowe:)
OdpowiedzUsuńSuper:)
Usuńświetne ciasto - puszyste idealne do popołudniowej kawki
OdpowiedzUsuńDokładnie:)
UsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń