środa, 21 października 2020

Wiśniowa frużelina

Zawsze będąc w miejscu, gdzie sprzedają gofry prosiłam o ten z frużeliną, koniecznie wiśniową ;) W końcu sama postanowiłam ją zrobić, żeby móc jej kosztować cały rok, pychotka! Przepis wzięty od Elexis.


Potrzebne składniki:
  • 1 kg wiśni
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki zimnej wody

Sposób wykonania:
  1. Wiśnie myjemy, drylujemy.
  2. Wkładamy do garnka, zasypujemy 2 szklankami cukru. Gotujemy, aby cukier się rozpuścił, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
  3. Skrapiamy 4 łyżkami soku z cytryny.
  4. 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozrabiamy z 4 łyżkami zimnej wody. Dokładnie mieszamy, dodajemy do wiśni. Gotujemy.
  5. 6 łyżeczek żelatyny mieszamy z gorącym sokiem z wiśni. Gotujemy do rozpuszczenia w osobnym garnku. Dodajemy do wiśni.
  6. Mieszamy dokładnie.
  7. W międzyczasie słoiki wstawiamy do gorącego piekarnika, jeśli chcemy przechować frużelinę na później.
  8. Gorącą frużelinę wlewamy do gorących słoików.
  9. Zakręcamy, odwracamy na kilka minut do góry dnem.
  10. Przykrywamy na kilka godzin ręcznikiem.
Smacznego !

3 komentarze:

  1. Bardzo taką lubię i na pewno skorzystam z przepisu. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ją w połączeniu z musem czekoladowym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda znakomicie ja uwielbiam gotować jednak wcześniej miałam kuchnię dość źle urządzoną nieporęcznie i czasami ciężko było. Dodatkowo była bardzo mała i nawet przetwory było ciężko położyć. Teraz robiłam remont kuchni połączyłam z pokojem także pomieszczenie dużo większe i jest od razu lepiej.

    OdpowiedzUsuń