Taki agrest będzie doskonały do kruszona/pleśniaka, a jeśli dodamy później wody będzie także doskonale odgrywał rolę kompotu ;)
Potrzebne składniki:
- 2,5 kg agrestu
- 0,7 kg cukru ( dodać więcej lub mniej w zależności od słodkości agrestu )
Sposób wykonania:
- Agrest obieramy, myjemy.
- Zasypujemy do 1/3 wysokości słoika, przesypujemy 1,2 łyżkami cukru w zależności od wielkości słoika.
- Nakładamy agrestu, znów zasypujemy 2,3 łyżkami cukru.
- Robimy tak,aby na samej górze był agrest.
- Zamykamy i gotujemy w garnku z wodą, żeby sięgała do 3/4 wysokości słoika 30-40 minut w zależności od wielkości słoików.
- Zostawiamy do wystygnięcia.
Smacznego !
mniam :) uwielbiam agrest!
OdpowiedzUsuńJa też ;)
UsuńUwielbiam agrest. Kiedyś miałam kilka drzewek na naszej działce. Ale po śmierci dziadka zmuszeni byliśmy ją sprzedać. Szkoda, ale co zrobić.
OdpowiedzUsuńPrzykre, ale co poradzić.
Usuńdoskonały pomysł na wykorzystanie agrestu:D
OdpowiedzUsuńZ pewnością :)
UsuńBardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
UsuńZawsze mam problem co zrobić z agrestem. fajny pomysł na przechowanie na zimę.
OdpowiedzUsuń