Lubię eksperymentować ze smakami, dodatkami. Tym razem powstał arbuzowy deser z winogronem i kandyzowaną skórką pomarańczy, która wraz z miodem fajnie podkreśliła smak deseru.
Potrzebne składniki :
- 1 kg arbuza
- 330 g śmietany 12 %
- 3 łyżki miodu
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej ( ja użyłam firmy Gold Pack )
- 30-40 dkg winogrona
- 2 łyżki żelatyny
- 6,7 łyżek wody
Sposób wykonania:
- 2 łyżki żelatyny rozpuszczamy w wodzie. Zostawiamy na kilka minut, żeby natężała. Następnie gotujemy, ale nie doprowadzamy do wrzenia !
- W czasie oczekiwania na żelatynę do miski wlewamy 330 g śmietany 12 %, dodajemy pokrojonego na drobne kawałki arbuza bez pestek oraz 3 łyżki miodu. Całość miksujemy ( zostają drobne kawałki arbuza ). Dodajemy pokrojone wypestkowane winogrona, 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej. Dolewamy żelatyny.
- Całość przelewamy do pucharków, tak po 4 h deser powinien być gotowy ;)
Smacznego !
Lubię arbuza, ale nie przepadam za deserami z jego użyciem. ;)
OdpowiedzUsuńA szkoda ;)
Usuń