Drożdżówki, czy też wielkopolsko-poznańskie szneki zawsze są przepyszne. Tym razem wersja z czereśniami ;)
- 1 kg mąki,
- 4 zółtka,
- 1 białko,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 łyżki oleju ( ja użyłam olej ryżowy ),
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki tłuszczu,
- czereśnie,
- 10 dag drożdży
Sposób wykonania:
- Wykonujemy ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik.
- Bierzemy 2 łyżki ciasta, rozwałkowujemy.
- Zawijamy naokoło, jak muszlę ślimaka.
- Smarujemy białkiem.
- Kładziemy czereśnie. Posypujemy kruszonką (tyle ile cukru i tłuszczu tyle dajemy mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy).
- Pieczemy ok. 15 min. w 200 st.
- Możemy polukrować lukrem królewskim - klik
Smacznego !
Drożdżówki w prawie każdym wydaniu są pyszne :)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
UsuńCo daje dodanie kartoflanki do kruszonki? Wpływa na jej kruchość?
OdpowiedzUsuńZawszę używam tylko mąki pszennej.
Uwielbiam Twoje pytania :* Nie wiem czemu właściwie, mama zawsze daje trochę to ja też ;)
Usuńnie jestem fanką drożdżówek, praktycznie ich nie jadam, ale mój A. byłby zachwycony;)
OdpowiedzUsuńZ pewnością ;)
UsuńNie ma to jak domowe drożdżówki <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńPyszne są ;) Niestety na blox nie mogę komentować :(
Usuńchcę je ! uwielbiam drożdżówki !
OdpowiedzUsuńProszę bardzo ;)
UsuńMniam mniam, zjadłabym jedną:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńMmm zjadłabym taką bułeczkę :> Pozdrawiam i zapraszam do siebie na muffinki z malinami :)
OdpowiedzUsuńPędzę ;)
UsuńOjj, zjadłabym taką drożdżóweczkę. Mniam, mniam:))
OdpowiedzUsuńZapraszam:)
Usuń