Kolejna propozycja z ciastem drożdżowym w roli głównej. Tym razem drożdżówki z porzeczkami, pyszotka ;)
- 1 kg mąki,
- 4 zółtka,
- 1 białko,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 3 łyżki oleju,
- 2 szklanki mleka,
- 1/2 kostki tłuszczu,
- 10 dag drożdży,
- czerwone porzeczki,
- 1 białko, cukier puder, ew. sok z cytryny na lukier królewski
Sposób wykonania:
- Wykonujemy ciasto drożdżowe z przepisu podstawowego - klik.
- Bierzemy 2 łyżki ciasta, zwijamy w rulon. Zwijamy wokół osi, jak skorupę ślimaka.
- Smarujemy białkiem, układamy czerwone porzeczki umyte i obrane.
- Posypujemy kruszonką (tyle ile cukru i tłuszczu tyle dajemy mąki , w tym 1 łyżkę kartoflanki i wyrabiamy).
- Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. Możemy polać lukrem królewskim - klik.
Smacznego !
Dawno nie robiłam drożdżówek, trzeba to jak najszybciej nadrobić.
OdpowiedzUsuńKoniecznie ;)
UsuńWspaniale wyglądają, normalnie mam godzinkę drogi do takich smakowitości :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuńporwałabym z ochotą ;)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się ;)
UsuńPorzeczki, mniam:)
OdpowiedzUsuńZgadzam się ;)
Usuń