Bardzo lubię domowe dżemy, a ten z czarnej porzeczki jest zaraz po dżemie wiśniowym.
Potrzebne składniki:
- 2,5 kg czarnej porzeczki
- 3 konfiturexy
- 1 kg cukru
- sok z cytryny ( ja użyłam Limmi cytrynkę )
Sposób wykonania:
- 2,5 kg czarnych porzeczek obieramy i myjemy.
- Wsypujemy do garnka, dodajemy 3 konfiturexy.
- Mieszamy, gotujemy kilkanaście minut do rozgotowania.
- Dodajemy 1 kg cukru.
- Skrapiamy sokiem z cytryny.
- Szybko mieszamy i gotujemy 1 min.
- Zestawiamy z gazu i jeszcze chwilę mieszamy.
- Jeżeli chcemy przechować dżem na zimę to przygotowujemy słoiki, które wstawiamy do gorącego piekarnika.
- Wlewamy gorący dżem do gorących słoików.
- Obracamy na kilka minut do góry dnem, żeby się słoiki zamknęły.
- Odwracamy, przykrywamy ręcznikiem na kilka godzin.
Smacznego !
Z dzieciństwa mam uraz do czarnych porzeczek. Ale jak już jakieś mi się trafią, to robię z nich nalewkę :)
OdpowiedzUsuńNalewka też może będzie;)
UsuńZawsze mnie intrygowało, jak długo można przechowywać domowe przetwory. Może napiszesz taka ściągawkę?
OdpowiedzUsuńPostaram się:)
UsuńMmmm... I do tego jeszcze ciepła bagietka... :)
OdpowiedzUsuńmmm, marzenie:)
UsuńWygląda pysznie. Szkoda że nie mam czasu na robienie przetworów. Ale czekam aż wrzucisz coś z aronią bo u mojej mamy na działce rośnie ogromny krzak :)
OdpowiedzUsuńProszę Cię bardzo :)
UsuńNalewka http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/08/nalewka-z-aronii.html
Kompot http://book-and-cooking.blogspot.com/2012/08/kompot-z-aronii.html
kocham porzeczki:D taki dżem do mnie przemawia, oj bardzo:)
OdpowiedzUsuńPs. gotowanie za głosowanie już trwa:)
Zaraz zagłosuję ;)
Usuńdomowy najlepszy;) szkoda, że ze mnie taki leń;)
OdpowiedzUsuńEh, co poradzić:)
Usuń