Moja babcia zawsze sobie robi tą zupę. W Wielkopolsce nazywa się parzycha ;)
Potrzebne składniki:
- główka młodej kapusty
- 5 szt. ziemniaków
- porcja rosołowa
- sól, pieprz do smaku
- 5 ziel angielskich
- 3 liście laurowe
- natka pietruszki
- zielony koperek
- seler
- magi
- mąka
- śmietana
Sposób wykonania:
- Z warzyw i porcji rosołowej gotujemy wywar.
- Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, seler.
- Przecedzamy. Do wywaru dodajemy kapustę pokrojoną w średnie kawałki i ziemniaki pokrojone w kostkę do miękkości.
- Zaciągamy zaklepką - wodę mieszamy z wodą. Dodajemy śmietany.
- Dorzucamy pokrojoną pietruszkę i zielony koperek, magi.
- Mieszamy.
Smacznego !
Wygląda smakowicie. A u mnie rosołek właśnie się gotuje;)
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńPrzepyszna zupka;)
OdpowiedzUsuńO tak ;)
Usuń