Uwielbiam wszystko, dzięki czemu smak lata idzie zamknąć w słoiki i zachować do zimy. Stąd też konfitura z porzeczkoagrestu, doskonała także do ciast i deserów.
Potrzebne składniki:
- 2 kg porzeczkoagrestu
- 1/2 szklanki wody
- 1 kg cukru
Sposób wykonania:
- Porzeczkoagrest myjemy, wkładamy do garnka. Dolewamy wody.
- Gotujemy na małym ogniu 30 min. Dodajemy 1 kg cukru.
- Gotujemy kolejne 30 min. Zostawiamy do następnego dnia.
- Następnego dnia gotujemy jeszcze 30 min.
- Jeżeli chcemy zachować na zimę to słoiki wkładamy do gorącego piekarnika.
- Gorącą konfiturę wlewamy do gorących słoików.
- Przykrywamy ręcznikiem.
Smacznego !
Jeszcze odpicowałabym słoiczki, wiesz jakieś ozdobne karteczki z datą ,,produkcji", ładne falbaneczki, tudzież kołnierzyki i piękne ozdoby spiżarni gotowe :)
OdpowiedzUsuńZa rok się porobi ;)
UsuńUwielbiam takie konfitury łączone :-) pyszności
OdpowiedzUsuńTo jest jeden owoc Myszo ;)
Usuńmniam!:) ale musi być kwaskowa, idealna do przekładanych kremem ciast:)
OdpowiedzUsuńWeź mi tu nie kuś, bo ja zawsze bym coś słodkiego zjadła ;)
UsuńBardzo smaczna:)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszność, której jesienią i zimą nie można się oprzeć. :) Izabela
OdpowiedzUsuń